«Forbruk av alkohol selv i moderat mengde kan medføre en betydelig økt risiko for skader på fosteret». Det slår leger og psykologer ved barneklinikken på Haukeland universitetssykehus fast i en artikkel som publiseres i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag.

- Alkoholskader er den eneste årsaken til mental retardasjon vi kan gjøre noe med, sier overlege og barnenevrolog Liv Marie Lægreid.

- Det er trolig den viktigste årsaken til psykisk utviklingshemming, supplerer spesialpsykolog Sissel Bruarøy.

I motsetning til det mange tror, er alkohol faktisk farligere for fosteret enn narkotiske stoffer.

- Det vet man med sikkerhet, sier Lægreid. - Alkohol påvirker hjernecellene og går inn i stoffskiftet i selve cellen, slik at det skader nervecellenes funksjoner.

Tidlig i svangerskapet kan alkoholbruk gjerne gi misdannelser, øyeskader og liknende. Det avhenger av hjernens utviklingsstadium. I den andre og tredje fasen av svangerskapet er det organiseringen av hjernen som pågår. Da gir skadene utslag i funksjonsfeil hos barna med atferdsproblemer, dårlig impulskontroll, konsentrasjonsvansker og liknende som resultat.

Det skilles mellom flere typer alkoholskader, men de viktigste er FAS (føtalt alkoholsyndrom) og FAE (føtal alkoholeffekt). FAS er som oftest knyttet til sterkt og langvarig alkoholmisbruk. FAE derimot, kan ramme langt bredere.

- Det er påvist FAE når mor bare har tatt seg et glass i ny og ne, sier Liv Marie Lægreid.

Et av problemene er at mødrene har drukket før de vet at de er gravide. Ofte oppdages det ikke før flere uker ut i svangerskapet, og hvis den gravide kvinnen har hatt noen fyllekuler, kan det resultere i at barnet påføres både FAS og FAE.

- Derfor må graviditeten planlegges. Allerede når en kvinne slutter med prevensjon og vet at hun kan bli gravid, bør hun slutte å drikke alkohol, lyder rådet fra Lægreid.

Du kan lese en reportasje om dette i Bergens Tidende. Du kan lese artikkelen i Tidsskrift for Den Norske Lægeforening.