morogbarn2-300

- Hvilke skader kan oppstå dersom en kvinne drikker alkohol under svangerskapet?

- Det er omfattende skader på nær sagt alle organer, men dessverre først og fremst på hjerne og nervesystem. Skadene kan medføre alt fra dødfødt foster, alvorlig skadede, handikappede barn med synlige forandringer i blant annet ansiktet og øyneregionen til konsentrasjonsvansker, lærevansker og redusert IQ. Deretter kommer de sosiale vanskelighetene uten synlige skader, men som likevel medfører store konsekvenser for barnet og dets framtid.

- Er risikoen størst i begynnelsen eller slutten, eller er det en risiko i hele svangerskapsperioden?

- Nøyaktig når risikoen er størst kan jeg ikke svare på. Vi vet at skader kan oppstå i løpet av hele fostertiden. Hjernen dannes fra uke 3 i graviditeten. Celledelingen i fosteret hindres dersom det utsettes for alkohol, og fosteret er påvirket tre ganger så lenge som moren. Det har ikke selv evne til å bryte ned alkoholen, og får derfor samme promille som moren.

- Finnes det noen nedre grense for hvor mye alkohol det er sikkert å drikke for gravide kvinner?

- Vi vet ingen sikker nedre grense for å forhindre skader.

- I Danmark og England har ikke helsemyndighetene anbefalt totalavhold for gravide. Hvem skal man tro på?

- Det er fastslått bortenfor enhver tvil at alkoholen skader det ufødte barnet, det tåler ikke alkohol. Det blir født tusenvis av alkoholskadde barn i Europa hvert år, det kan dreie seg om så mange som 400.000 barn per år. 30 prosent av alle adoptivbarn fra øst-statene sies å ha mer eller mindre alvorlige alkoholskader. Mitt syn er at man skal stole på dem som anbefaler totalavhold for gravide kvinner.

- Hva skal legen si til en kvinne som får konstatert sin graviditet, og som erkjenner at hun har drukket alkohol flere ganger etter at graviditeten inntrådte.

- Jeg ville absolutt ha informert dem om den risiko som barnet utsettes for når det blir eksponert for alkohol. Jeg ville også ha sagt at ett glass vin ved et enkelt tilfelle antakelig ikke har skadet barnet, men anbefale den blivende moren ikke å drikke mer i løpet av graviditeten. Moren skal være klar over at det ikke er helt risikofritt å drikke alkohol under svangerskapet, og kjenne til de konsekvensene som regelmessige alkoholbruk kan medføre.

- Noen hevder at det bare er egnet til å skape dårlig samvittighet hos moren dersom man moraliserer over hennes alkoholforbruk.

- Det er mulig at det kan skape dårlig samvittighet, men det er i så fall bedre enn å skape skadede barn. Ingen mor ønsker vel å skade barnet sitt. - Det er påvist at kvinner drikker alkohol i svangerskapsperioden til tross for alle advarsler. Hva er årsakene til dette, tror du?

- I Sverige ser vi tidlig alkoholdebut med etablerte drikkevaner i tidlig alder hos våre kvinner. Alderen for førstegangsfødende stiger stadig, og nå er den i Sverige gjennomsnittlig ca 30 år. Det betyr at kvinnen har etablert vaner som hun ikke alltid vil endre på. På grunn av dette mener jeg det er svært viktig at hun får kunnskap om den risiko som barnet utsettes for ved fortsatt alkoholbruk.

- Hva er ditt råd når det gjelder alkohol til kvinner som er gravide, eller som prøver å bli det?

- Enhver kvinne som har hatt ubeskyttet samleie, bør la være å drikke alkohol inntil hun får ny menstruasjon. Deretter må hun igjen holde seg edru fram til neste periode. Og når hun vel er blitt gravid, må hun avstå helt fra alkoholbruk.

- Har du inntrykk av at rådene du gir vedrørende alkohol blir fulgt?

- En studie som ble gjennomført av en jordmor ved Huddinge sjukhus i Stockholm viste at 30 prosent av de gravide kvinnene fortsetter å drikke alkohol på tross av informasjonen. Det har derfor vært snakk om en ny lov om tvangsbehandling av gravide kvinner med tungt alkoholforbruk i Sverige, men dette er foreløpig bare et forslag.

- Er det noe særskilt du vil legge til til slutt?

 

- Ja, jeg vil hevde at det ikke er akseptabelt at barn blir født med handikap fordi moren drikker alkohol i svangerskapsperioden. Det medfører store lidelser for barnet, og enorme omkostninger for samfunnet. Det er svært viktig at alle som kan påvirke dette, bidrar på sin måte, det være seg innen helsevesenet, jordmødre, gynekologer, tiltak i skoler og innenfor det politiske liv og så videre.