Metadonbruker står fram:

- Får helseskader av metadon

Publisert 2004-06-10

Metadon hjalp eks-stoffbruker Thor Ingolf Gulbrandsen (50) fra Hamar til et rusgiftfritt liv. Medaljens bakside er alvorlige helseskader, som han mener skyldes bivirkninger av medikamentet.
- Da det kom tilbud om metadon i Hamar, var det hard konkurranse om å få bli med. Jeg meldte meg på i køen sjøl, men angrer i dag. Hadde jeg visst det jeg vet nå, skulle jeg aldri begynt med metadon, sier han.

Tilsynelatende har mye ordnet seg for Thor etter 30 år med heroin og rusing. Selv sier han at han har vært rusgiftfri i snart tre år, og på nyåret kjøpte han seg egen blokkleilighet på Hamar Vest. Avhengigheten av metadonet gjør likevel at han føler det som å gå med en stor jernkule lenket til føttene.
- Metadon ble mye verre enn jeg hadde trodd. Jeg fikk forstoppelse og måtte på sjukehus for å operere endetarmen. I tillegg fikk jeg betennelse i kjertler i kroppen som hovnet voldsomt opp. Ingen skjønte hva det var, men da jeg ringte MARIO (Medikamentassistert rehabilitering i Oslo), ga en lege meg klar beskjed om at det skyldtes bivirkninger av metadonet, fortsetter han.

Thor forteller også om andre uheldige bivirkninger som søvnproblemer, vektøkning og søvnighet. Derfor skal han ha trappet ned på de daglige dosene fra 185 til 100 milligram på egen hånd, og vil aller helst kutte ut metadonet ut for godt. For å klare det må han ha hjelp fra rustiltaksapparatet til å komme inn på en institusjon, noe han hevder det er liten vilje til.
- Jeg vet ikke om jeg vil klare meg helt uten et substitutt for heroin, men har lyst til å prøve Subutex som et alternativ til metadon. Det er mildere og mer skånsomt mot kroppen, mener han.

Du kan lese et oppslag om dette i Hamar Dagblad.