Flere med cannabis enn med alkohol i blodet.

Mens 0,4 prosent av førerne som var undersøkt hadde alkoholpromille i blodet , hadde 0,6 prosent av alle førere det aktive stoffet i cannabis, THC i blodet. Når man finner THC i blodet, er dette et tegn på at stoffet nylig er inntatt. Forskerne fant at konsentrasjonen av THC var så høy hos ca. 1/4 av de hasjpositive førerne, at det er forbundet med påvirkning. Dette betyr at førerne hadde inntatt stoffet mindre enn 2 timer før kjøring.

Forskningssjef, Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet sier til tidsskriftet at:

  • Røyking av cannabis vil føre til THC-konsentrasjoner i blodet som sannsynligvis vil påvirke ferdighetene i trafikken i flere timer.
  • Cannabis blir røykt av mange sjåfører i Norge i tiden kort før de skal kjøre. Tilsvarende gjelder sannsynligvis for andre europeiske land.
  • Cannabisrøyking utgjør en betydelig risikofaktor for dødsulykker, mange ganger større en risikoen hos sjåfører som ikke har inntatt noen rusgift, men sannsynligvis lavere enn den risiko man ser etter sammenlignbare inntak av alkohol.
  • Risikoen for THC-forårsaket prestasjonsforringelse ser ut til å henge sammen med blodkonsentrasjonen av THC, noe som åpner for en mulig introduksjon av lovgrenser for THC, tilsvarende dem man har for alkohol.

Hele artikkelen kan leses her: http://www.fmr.no/ny-kunnskap-om-cannabis-og-bilkjoering.4590318-131527.html

Denne utgaven av Mot Rusgift er en spesialutgave om cannabis. For å få en oversikt over eller lese alle artiklene, gå til http://www.fmr.no/mr