Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 111 - Alkoholpolitikk/Alkoholbruk blant ungdom

Mot Rusgift nr 111 - Alkoholpolitikk/Alkoholbruk blant ungdom

MotRusgift_0217_02

Om Mot Rusgift nr 2/2017

Last ned som PDF. Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
knut-lite

Alkoholbruk blant ungdom

Ungdommen er faktisk bedre enn de voksne – i alle fall når det gjelder alkoholbruk. Og bruken går nedover. På et seminar som Nordens Välferdscenter arrangerte i Oslo i høst kom det fram at alkoholbruken blant ungdom er sterkt nedadgående, ikke bare i Norge, men i de aller fleste vestlige land.

Les mer...
hildepape-beskaaret

Alkoholpolitikk – virkemidler, effekter og folkehelse

Forbundet Mot Rusgift arrangerte i høst et seminar for politikere om Alkoholpolitikk. Hilde Pape, forsker ved Folkehelseinstituttet, ble utfordret på hvilke suksesskriterier vi har i alkoholpolitikken og hva vi med rimelig forskningsmessig sikkerhet kan si om hvilke virkemidler som er mest effektive.  

Les mer...
pernillehuseby-200

Taxfree – hva nå?

På et seminar for politikere som Forbundet Mot Rusgift arrangerte tidligere i høst, ble situasjonen når det gjelder taxfree-ordningen for alkohol tatt opp. Pernille Huseby, som er leder av fagavdelingen i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, og fungerende generalsekretær, orienterte om hvilken alkoholpolitisk betydning taxfree har, og hva som nå er sannsynlige utfall av den offen...

Les mer...
Astrid_Skretting

Alkoholpolitikk i historisk belysning

Bruk av alkohol har lange tradisjoner og er uten sammenligning den mest utbredte rusgiften i Norge. Selv om bruk av alkohol for de aller este blir oppfattet som en kilde til hygge, har en gjennom alle tider vært klar over at alkoholbruk også kan ha negative konsekvenser. For å motvirke uheldige og uønskede skadevirkninger, har en derfor gjennom tidene tatt i bruk ulike ...

Les mer...
Eva_Holte_5

Flere får brystkreft

– Si gjerne at du tar deg et glass vin for kosens skyld, men ikke at det er bra for helsa. For det er ikke sant at alkohol er sunt, sier Kristina Kjærheim, overlege ved Kreftregisteret og nestleder av forskningsavdelingen. Hun har forsket på sammenhengen mellom alkoholkonsum og brystkreft.

Les mer...
Thorleif_Jenssen-trond_aasland

Uimotståelig for hjertet?

«… for det er faktisk slik at et glass vin eller to om dagen er bra for hjertet». Den tid bør være forbi at en bare nikker bekreftende til et slikt utsagn, men det lever i beste velgående – ofte helt uten forbehold.

Les mer...
Tommy_Sj_fjell

Hvorfor snakker politikerne minst om det som rammer flest?

Nylig spurte en fagperson med lang fartstid i rusgiftfeltet meg «kan ikke dere i A-larm jobbe for at vin i pappkartong forbys?». Hun fortalte videre at kartongvinen kan tippe vektskålen for noen brukere: Fra bruk til problembruk, fra hygge og kos til skade. Jeg måtte innrømme at å fronte slike saker er som å ro fra Bømlo til England i motvind med strikkepinner midtvinters: Et g...

Les mer...
kongalkohol

Kong Alkohol

I vår serie med historiske glimt er vi denne gangen også kommet til boka «Kong Alkohol» av Jack London. Den utkom i 1913 med engelsk tittel «John Barleycorn».

Les mer...
AdobeStock_96326456

Rus, ekstase og virkelighet

I vår serie med anmeldelse av historiske bøker om rusgifter tar vi denne gang for oss «Rus, ekstase og virkelighet» av Niels Chr. Brøgger. Den utkom i 1956. Boken er interessant bl.a. fordi den belyser hvordan liberale mennesker på den tiden omtalte alkohol og andre rusgifter, og hvordan mange var influert av datidens retninger innen psykologi og filosofi.

Les mer...
irinalee

Alkoholfri

Irina Lee (41) sluttet med alkoholen for 4 år siden, ikke fordi hun måtte, men fordi hun ville. Gjennom denne endringen har hun fått et nytt syn på den norske alkohol- kulturen. Det har hun skrevet bok om. 

Les mer...
knut-lite

Sosialt ansvar – personlig alkoholatferd

Det viser seg at ungdom drikker mindre enn de har gjort tidligere, de debuterer med alkohol senere, og en stor andel ungdom drikker ikke alkohol i det hele tatt. I en undersøkelse som Sentio Research gjenomførte i fjor høst for Forbundet Mot Rusgift og DNT-Edru livsstil, viste det seg at hele 22,5 prosent av alle ungdommer i alderen 18-22 år ikke hadde drukket alkohol siste år....

Les mer...
AdobeStock_133351255

Fentanylderivater – en ny og farlig rusgifttrend

Svært potente syntetiske opioider har ført til et stort antall overdoser i Europa og USA den siste tiden. Mange av disse nye opioidene ligner på legemidlet fentanyl og kalles fentanylderivater, og de kan ha minst 50 ganger sterkere effekt sammenlignet med morfin.

Les mer...