Sosial- og helsedepartementet mener at en med utgangspunkt i LAR-sentrenes utgifter i 2003 og antall pasienter anslått til 7000 grovt kan regne at de årlige statlige utgiftene til LAR-sentrene gradvis vil øke til 553 millioner 2003-kroner årlig i 2009/2010.
Andre statlige og utgifter til substitusjonsbehandling har direktoratet ikke å beregnet. Kommunene vil ha økte utgifter forsiktig anslått til 85 - 90 millioner kroner per år.

Direktoratet skriver:

"SIRUS anslo i 2003 antallet sprøytebrukere i Norge til 12 000 - 15 000 personer. Anslagsvis 90 prosent, 10 800 - 13 500, er heroinbrukere. SKR-evalueringen refererer internasjonale erfaringer som viser at 40 - 70 prosent av de opoioidavhengige i et land vil kunne nyttiggjøre seg et tilbud om substitusjonsbehandling. I dagens situasjon antyder dette at et sted mellom

4 320 og 9 500 personer vil kunne inkluderes i LAR i Norge.

Siden over 4000 personer allerede har vært inkludert i LAR, går Sosial- og helsedirektoratet ut fra at det laveste anslaget er alt for lavt. Det høyeste anslaget er antakelig i overkant siden det er klare politiske føringer for at vi, i motsetning til andre land, også i framtiden vil ha et omfattende medikamentfritt behandlingstilbud her i landet. "

- Det er oppsiktsvekkende at direktoratet ser for seg et så høyt antall i LAR-behandling, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås. -Slik direktoratet framstiller det, blir medikamentfri behandling et supplement til LAR-behandling, og ikke, slik de fleste har forestilt seg, at hovedtilnærmingen til avhengighetsbehandlingen her i landet skal være en rehabilitering tilbake til stoff-frihet. Vi er for at LAR-pasienter skal få så mye oppfølging som de trenger for å bli integrert i normalsamfunnet. Men vi stiller oss sterkt undrende til at direktoratet beregner utgiftene til LAR-sentrene, hvor metadonutgiftene utgjør den største andelen til over en halv milliard, men setter behovet i kommunene så lavt som 85-90 millioner. En milliard kroner, øremerket til oppfølging av dagens LAR-pasienter i kommunene ville værft mer i samsvar med det virkelige behovet.

Mange er kritiske til direktoratets anbefalinger om økt satsing på LAR. Du kan lese en kritisk merknad fra Rusmisbrukernes interesseorganisasjon her. En advarsel fra metadonbrukerne selv, gjennom MARBORG, brukerforeningen for LARiNORD kan du lese i Helserevyen.