Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 85 - Alkoholpolitikk

Mot Rusgift nr 85, 4/2007

Collage

Om Mot Rusgift nr 4/2007

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 200,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
knut-leder-100

Alkoholpolitikk

I Mot Rusgift nr 85 har vi tatt for oss alkoholpolitikken og dens muligheter. Her forstått som den salgs- og skjenkepolitikk for alkohol som norske kommuner fører, de muligheter Alkoholloven gir for å føre en ansvarlig alkoholpolitikk, og hvilke konsekvenser det får dersom politikerne bare lar humla suse.

Les mer...
Øyvind Horverak

Hva skjer med byen når alkoholen flyter?

SIRUS arrangerte for noen måneder siden et seminar om skjenkevirksomhetens betydning for utelivet og utelivsdeltakernes aktivitet i det offentlige rom. Øyvind Horverak, forsker på SIRUS, holdt nedenstående innlegg. Selv om artikkelen omhandler Oslo spesielt, er artikkelen av relevans for alle store og mellomstore bykommuner i Norge

Les mer...

Hvordan er alkoholmarkedet sammensatt?

Det har vært hevdet at store andeler av alkoholforbruket i Norge foregår i form av hjemmebrenning, smugling, taxfree-salg og privatimport. Statens Institutt for Rusmiddelforskning, SIRUS har sett på dette i forbindelse med sin landsomfattende spørreundersøkelse i 2004. Vi har fått hjelp av forsker Øyvind Horverak til å sette opp en oversikt over det registrerte og det uregistre...

Les mer...
Bokforside

FMR-kurs for politikere

Forbundet Mot Rusgift gjennomførtei januar/februar 2008 en serie kurs for bydelspolitikere og bydels-administrasjoner i Oslo. Kurset baserte seg på ”Alkoholpolitisk verktøykasse” og rusgiftpolitisk bydelsplan. Som bakgrunnsstoff brukes blant annet den internasjonale alkoholpolitikkrapporten ”Alcohol – No Ordinary Commodity”.

Les mer...
Olaf G. Aasland

Nordmenn drikker mer og mer - og alkoholskadene øker!

– Vi må innrette all opplysningsvirksomhet mot å øke folks aksept for flere restriksjoner. Forskning viser at dagens opplysningsarbeid har ingen eller lav virkning. Vi må forklare hvorfor restriksjoner er nødvendig for å få en bredest mulig tilslutning for disse tiltakene, sier professor Olaf Gjerløw Aasland, instituttsjef ved Legeforeningens forskningsinstitutt.

Les mer...
Stortinget

Forebyggingsparadokset i alkoholpolitikken

I 1995 kom utredningen ”Alkoholpolitikken i endring”, et dokument som blant annet gikk forut for revisjon av Alkoholloven. Utredningen viser blant annet at det ikke er bare totalforbruket som har interesse i alkoholpolitikken, men også måten det drikkes på. Disse sammenhengene beskrives så godt i meldingen, at vi tillater oss å gjengi dem her.

Les mer...
Lovbok

Alkohollovens begrensninger i bevillingspolitikken

§ 1-1. Lovens formål Reguleringen av innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk etter denne lov har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer.

Les mer...

Omsetningen av alkoholfritt øl øker

Forbundet mot rusgift stilte bryggeriene Aass, Ringnes og Hansa noen spørsmål om lettøl og alkoholfritt øl. Vi fikk ikke svar fra Hansa, men Aass og Ringnes svarte. Generelt for de to bryggeriene er at omsetningen av alkoholfritt øl har økt flere ganger mer enn annet øl. Begge bryggeriene gir dagligvarebutikkene ansvaret for at det så sjeldent tilbys nedkjølt lettøl og alkoholf...

Les mer...
Alkoholfri vin

Nordmenn drikker mer alkoholfri vin

I tredje kvartal i 2007 økte salget av alkoholfri vin mest med 8,8 %. Det er en mye større prosentvis økning enn for de andre produktkategoriene i vinmonopolets utvalg. - De reelle tallene er forsvinnende små sammenlignet med annet salg, men det er en økning, sier informasjonssjef i Vinmonopolet Halvor Bing Lorentzen.

Les mer...
Leser bok

Nei til pol i Lier

Som i mange kommuner, pågår det nå også i Lier en debatt om lokalisering av nytt Vinmonopolutsalg. Artikkelforfatteren, tar ikke stilling til lokaliseringen, men reiser et mer generelt spørsmål om tilgjengelighetens betydning, og om alle alkoholbrukere virkelig ønsker økt tilgjengelighet.

Les mer...
Bokomslag

Theory of addiction

For å kunne forstå avhengighet er det også viktig å forstå avhengighetsteoriene. West begynner teoribyggingen ut fra en enkel, rasjonell avhengighetsmodell, og tilføyer elementer som vaneutvikling, kontrolltap og tvangsmessighet for å forklare ”de store oppdagelsene” på feltet.

Les mer...
Bokomslag

Avhengighet

Avhengighet er en av de mest utbredte lidelser vi står overfor i dag. Mens man tidligere mente at avhengighet dreide seg om alkohol og narkotika, ser vi nå at avhengighet kan anta mange former. Man kan være avhengig av spill, mat shopping, sex eller arbeid.

Les mer...
Bokomslag

Excessive Appetites

I årene siden første utgave av denne boken kom ut i 1980 har Orfords bok forblitt en grunnleggende tekst innenfor avhengighetsfeltet. Denne nye utgaven er en fullstendig og omfattende revisjon, som legger fram en oppdatert og autoritativ presentasjon av kjernekunnskapen på feltet, for studenter, akademikere, fagfolk innenfor psykologi, psykiatri, sosialt arbeid og andre relater...

Les mer...