I brevet skriver han:

"En rapport som nettopp er blitt offentliggjort ved mitt kontor, viser at illegal opiumsproduksjon i Afghanistan kom opp i rekordhøye 6 100 tonn i år - en overveldende mengde som utgjør 92 prosent av den totale verdensforsyningen. Det overstiger det totale verdensforbruket med 30 prosent.

Jeg skriver til Dem vedrørende den svært alvorlige helsetrusselen som dette kan resultere i for innbyggerne i Deres land, nemlig risikoen for en markant økning i dødsfall som skyldes heroinoverdoser i tiden som kommer.

Erfaringer fra tidligere har vist sterkere sammenheng mellom tilgangen på heroin og renheten på rusgiftdosene som selges på gatenivå, heller enn innvirkning på prisene. Den rikelige tilgangen på afghansk heroin vil sannsynligvis føre til en dramatisk økning i renhetsgraden på gateheroin. Dette vil i sin tur sannsynligvis føre til en substansiell økning i antallet overdosedødsfall, ettersom stoffavhengige ikke er vant til å injisere doser som inneholder så høye konsentrasjoner av rusgiften.

Jeg oppfordrer derfor på det sterkeste Dem, helsemyndighetene og behandlingssentrene i kommunene i Deres land til å ta alle tilgjengelige forholdsregler i tiden som kommer for å advare fagfolk mot den mulige risikoøkningen. Mitt kontor står som alltid klart til å bistå."

I et brev til 63 byrådsledere/borgermestre i europeiske byer (bl.a. til Erling Lae i Oslo) gjentar han advarselen han har gitt til Brustad.  Du kan lese en pressemelding fra UNODC om saken her.

Costa ga også den 20. september en orientering til The Committee on International Relations om samme tema. Denne kan du lese her. Om UNODCs årsrapport kan du lese her.

Om overdoseutviklingen i Norge fram til 2005 kan du lese her.