Den språklige evnen

Hasjrøykene kan ha et stort ordforråd, men mister evnen til å tenke abstrakt og til å sette ord på sine følelser. Det medfører i neste omgang en opplevelse av å være ensom og misforstått.

Evnen til å trekke riktige konklusjoner.

Hasjrøykeren har mistet evnen til å lære av sine feilsteg, og gjentar dem i stedet gang på gang. Han/hun hser ikke sammenhengen. Det medfører at han/hun føler seg utilstrekkelg og mislykket.

Evnen til fleksibilitet i tankegangen

Hasjrøyking påvirker oppmerksomhet og konsentrasjonsevne. Hasjrøykeren kan ikke føre en dialog, kan ikke gjøre flere ting samtidig og har vansker med å sortere inntrykk. Han snakker til mennesker, men ikke med dem. Det dannes en opplevelse av å være utenfor, og han føler at han ikke forstår andre mennesker.

Evnen til å huske

 

Hasjen forårsaker at det blir vanskelig å hente fram informasjon fra korttidshukommelsen. Man glemmer hva man snakker om, glemmer avtaler og møter. Til slutt lever brukeren bare i øyeblikket. Hasjrøykeren greier ikke å følge med i diskusjoner og føler seg ikke forstått.

Evnen til å sette sammen en helhet av enkeltdeler

Denne evnen bygger på flere av de andre evnene, og muliggjør for oss å skape oss et bilde av virkeligheten, og på bakgrunn av det skaffe oss synspunkter og vurderinger. Hasjrøykeren ser tilværelsen med skylapper, ser bare det han/hun vil se. Han/hun ser ikke forbindelsen mellom at de selv kommer til kort og sin egen hasjbruk.

Evnen til å kunne orientere seg i rommet

For hasjrøykeren blekner omgivelsene bort. Han/hun lever i en tåkeverden der tiden står stille. Reasjoner mellom mennesker blir uinteressant. Han/hun planlegger ingenting.

Evne til å bruke gestalthukommelsen – til å skape mønster og bilder av det man ser og opplever

Hasjbrukeren kan ikke navngi mennesekr, vet ikke hvilke relasjoner menesker har til hverandre, og har sjelden kontinuitet i egne relasjoner.