Ny forskning:

Cannabis og Multippel Sklerose

Av Knut T. Reinås

Publisert 2003-11-07

Forsøk med cannabis-piller i behandling av MS-pasienter, publisert i det engelske medisintidsskriftet Lancet viser tvetydige resultater.
Multippel sklerose-symptomer er muskelstivhet, spasmer, smerte og skjelvinger. I diskusjonen om "medisinsk marihuana" blir det ofte hevdet at hasj og marihuana skulle være gunstig for disse tilstandene. Forsøket som er gjengitt i Lancet tok sikte på å teste om cannabinoider, de aktive komponentene i cannabis, kunne ha en gunstig effekt på noen av disse symptomene. 667 MS-pasienter ble delt inn i tre grupper som henholdsvis fikk piller med THC (den mest psykoaktive komponenten i cannabis), mens en tredjedel fikk piller med hasj-olje (dvs. den inneholdt flere cannabinoider) og en tredjedel fikk placebo-piller (uvirksomme juksepiller). Resultatene ble rapportert etter 15 uker.

 

Når en objektiv test på muskelstivhet ble anvendt, fant man ingen forskjell mellom gruppene. Men 57 prosent av pasientene som fikk hasj-olje-piller, sa at de hadde fått mindre smerter, mens dette gjaldt 50 prosent av dem som fikk ren THC og 37 prosent av dem som fikk juksepiller. Tilsvarende rapporterte 61 prosent av pasientene på hasj-olje mindre muskelstivhet, mot 60 prosent av pasientene på THC og 46 prosent av pasientene på placebo.

Men forsøket ble forstyrret av at ganske mange av forsøkspersonene selv avslørte hva slags piller de fikk. Dette gjaldt 77 prosent av dem som fikk aktive cannabinoider (hasj-olje eller THC) og 50 prosent av dem som fikk placebo. Årsaken var at noen av effektene av cannabis er lett gjenkjennelige, slike som tørrhet i munnen og rusfølelse.

Konklusjonen i The Lancet er at cannabinoider kanskje kan være klinisk brukbare overfor denne gruppen.

Det er viktig å understreke at dette forsøket gjaldt forsøk med piller, som inntas gjennom munnen og svelges. Dette har intet med "medisinsk marihuana" å gjøre, hvor man røyker marihuana eller hasj, og på den måten både får i seg aktive stoffer og forurensende stoffer.

Et sammendrag av artikkelen i The Lancet kan du lese her.

En artikkel som forklarer forskjellen mellom "medisinsk marihuana" og cannabis som medisin kan du lese her.

Du kan lese mer om medisinsk marihuana i tidsskriftet Mot Rusgift.