Forfatningsdomstolen avviste nylig en klage fra en person. Mannen lider på grunn av en motorsykkelulykke av sterke smerter. På oppfordring fra sin lege forsøkte han å lindre disse med hasjolje og marihuana. Ved innførsel av stoffet fra Nederland ble han arrestert, og dømt til en bot. Dette klaget han på.  Det er etter hans mening uforholdsmessig når syke blir dømt etter narkotikalovgivningen.

 

Forfatningsdomstolen avviste imidlertid klagen på formelt grunnlag. Mannen hadde ikke søkt om en unntakstillatelse ved Legemiddelinstituttet i Bonn. Et tilsvarende tilfelle hadde retten allerede for fem år siden avvist.

Siden den gang har mange syke i Bonn søkt om å få benytte cannabis som medisin - men alle søknader er blitt avslått.  Med det første vil en forvaltningsdomstol i Leipzig avgjøre om en MS-syk har krav på å få unntak fra det strenge narkotikaforbudet.

Også motorsykkelmannen får nå en avvisende beskjed fra Bonn. Som et alternativ til å bruke forbudte rusgifter som cannabis, henviser man ham til muligheten av å kjøpe Dronabinol, en tablett som også inneholder virkestoffet i cannabis, THC. Men dette medikamentet er mye dyrere, og mannens sykekasse vil ikke overta denne utgiften. Også i forhold til dette klaget den syke. Med det første vil sosialretten i Lübeck ta stilling til dette. Den nylig avsagte kjennelsen ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe går imidlertid ikke inn i dette.