Dette sier dykkerlege Svein Eidsvik ved Dykker- og froskemannsskolen på Håkonsvern til Bergens Tidende. - Jeg frykter at flere titall ulykker hvert år skyldes dette.  Hver vår er han urolig over russens ablegøyer. Fyll, fest, bråk og mye moro er blandet i en uforutsigbar cocktail. Noen vil prøve badetemperaturen når issørpen går over i åpent vann.

- Dette er livsfarlig, hevder Eidsvik.

Han advarer mot en nerverefleks han kaller dykkerefleksen. Den forstyrres ved alkoholinntak.

- De fleste vet at fyll og sjø er en dårlig miks. Færre vet at selv beskjedne mengder alkohol under gitte forhold kan utløse ukontrollerbare nervereflekser med fatal utgang, hevder han.

Da våre forfedre var amfibier, var dykkerefleksen velutviklet. Den gjør at hjertet slår langsommere og blodkarene utvider seg i vann. Et blodtrykksfall oppstår. Kroppen tåler da bedre surstoffmangel. Hval og sel er blant pattedyrene i dag som har velutviklede dykkereflekser. Mennesket har bare en beskjeden rest igjen.

- Alkohol forstyrrer dykkerefleksen. Selv med moderat alkoholmengde i blodet, kan kontakt med vann under 15-18 grader føre til at personen går øyeblikkelig i koma. Vi snakker om mengder helt ned mot et glass vin eller en flaske pils, rundt 0,5 i promille.

Flere obduksjoner viser at besvimelsen har skjedd så raskt at personen ikke engang har klart å trekke pusten.

- Døden ble kvelning uten vann i lungene. Vann i lungene er det normale tegnet på drukning, forteller Eidsvik.

Du kan lese mer om dette hos Bergens Tidende.