– Jeg kom i kontakt med rusgiftbruk allerede da jeg var 14 år og fortsatte med det fram til jeg var 46 år, forteller Rabbing. Hennes vei ut ble en AA-orientert behandlingsinstitusjon, der hun måtte lære seg å takle livet helt på nytt. Hun fikk se hvor meningsløse mange av hennes handlingsmønstre var. Enda mer fikk hun se hvor enklere alt etter hvert skulle bli, bare hun tok fatt i tillærte reaksjonsmønstre og heller håndterte livets små og store utfordringer på vesentlig mer rasjonelle måter enn hva hun som alkohol- og stoffproblematiker hadde gjort.

Etter å ha blitt fri for avhengighet av narkotiske stoffer og alkohol fikk hun også se hvordan den følelsesmessige utviklingen ser ut til å stoppe helt opp mens de kjemiske rusgiftene styrer livet. Det tok en god stund før Randi Helen Rabbing fikk kontroll over følelseslivet, som hun oppdaget hadde ligget mer eller mindre dødt i alle årene siden hun i de tidligste tenårene ble en slave av rusgiftene. I dag er dette livet bare et fjernt minne, men fortsatt tydelig nok til at hun opplever medlemskapet og jobben i Det Nytter som svært meningsfull.


Må være fri

Nettverket har eksistert siden sent på 90-tallet, og du må ha vært fri fra det gamle avhengighetslivet i minst to år for å kunne bli deltaker. Hvilket i praksis betyr at du er fri fra rusgiftene som totalt styrte livet ditt, og du må ha fått livet ditt inn i et såkalt normalt spor, på linje med de fleste av oss andre i samfunnet.

– Vi er ingen medlemsorganisasjon. Det skal være like enkelt å bli med, og også å trekke seg ut. Det Nytter er et levende nettverk, forteller Rabbing.

Noe annet enn frihet fra det gamle avhengighetslivet og et ordnet liv som forutsetning, ville være lite formålstjenlig for et nettverk som har sin hele eksistensberettigelse i at ”Det Nytter” å kjempe seg ut av avhengigheten.

Rressurssterke mennesker

Samtidig er det et nettverk som har som mål å vise ressursene som virkelig bor i mange tidligere rusgiftavhengige, tidligere avhengige av alkohol og/eller narkotika, et nettverk som sjelden har det bedre enn når det kan presentere en deltaker som virkelig har fått det til, et menneske som har gått fra avhengighetens dypeste avgrunn til å bli en solid bidragsyter i det samfunnet vi alle skal leve i.

– Vi har mange hos oss, forteller Rabbing og tenker med glede tilbake til Det Nytter festivalen i 2001. Der samlet man 1500 mennesker i Håkons Hall på Lillehammer, hvorav 500 var tidligere stoff- eller alkoholavhengige som hadde fått et nytt og verdig liv.

– Når det gjelder debatten om LAR, som jeg forstår Mot Rusgift denne gang vil ta opp, har jeg kun en ting å si. Vi i Det Nytter legger oss ikke opp i hva som har nyttet for den enkelte, og i dag er det slik at LAR pasienter også pr. definisjon er rusfrie. Det Nytter er rusgiftpolitisk nøytrale, og det nytter like mye for LAR pasienter som for dem som kommer seg ut av avhengigheten på andre måter.

 

KONTAKTINFORMASJON:

Det Nytter, www.detnytter.no
Randi H. Rabbing, Konsulent
Kontor: 23 21 45 17
Mobil: 932 96 693
E-post: randi@actis.no