Størst risiko for å påvirke fosteret har gravide på over 30 år, og alt som skal til er 20 centiliter vin om dagen, viser undersøkelsen.

De amerikanske forskerne har testet barns intelligens når de er sju og et halvt år gamle, og samtidig spurt mødrene om deres alkoholvaner.

Forskerne tok hensyn til kvinnenes egen intelligenskvotient (IQ), deres psykiske kondisjon og eventuelle misbruk av medikamenter og narkotika.

Gravide som drikker en alkoholmengde som tilsvarer 6 centiliter sprit i døgnet, risikerer å senke barnets IQ med tre enheter, fant forskerne.

- Dette er den første studien som har kunnet påvise en direkte effekt på IQ hos barn med alkoholrelaterte nevrologiske skader, sier Sandra W. Jacobson ved Wayne State University School of Medicine i Detroit i Michigan som har ledet undersøkelsen.

Barna risikerer også andre nevrologiske skader, f.eks. på evnen til innlæring og konsentrasjon.

Noen nedre tidsgrense for når fosteret risikerer skader finnes ikke, men risikoen for å påvirke fosteret er særlig stor de tre første månedene av graviditeten, konkluderer de amerikanske forskerne.

Ettersom skadene på fosteret øker med morens alder, anbefaler de også alle kvinner over 30 år om helt å avstå fra alkohol under graviditeten. Undersøkelsen er gjengitt i siste nummer av tidsskriftet  Alcoholism.

Meldingen kan leses i Aftenposten.