Først og fremst kritiserte han Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad for å være usynlig i rusgiftpolitikken. Statssekretær Vegard Harsvik stiller seg uforstående til kritikken.

– Vi har nesten ikke hørt fra Brustad etter hun ble statsråd, og hun har ikke dialog med noen organisasjoner på rusfeltet. Hun stiller ikke opp som innleder noe sted heller. Vi har prøvd mange ganger, senest nå til landsmøtet, men har aldri lyktes, sier Endal til vl.no.
Hovedansvaret for rusfeltet i Norge ble ved regjeringsskiftet flyttet fra sosialområdet til helseområdet.

– Vi var bekymret for at regjeringens ruspolitikk skulle få et overdrevet fokus på helsespørsmål, men det viste seg å være helt ubegrunnet. Ikke fordi regjeringen har stått fram med en balansert og helhetlig ruspolitikk, men fordi de ikke har hatt noen profilert ruspolitikk i det hele tatt, sier Endal.

Han sier at ruspolitikken handler om å drive forebyggende helsearbeid, og viser til en rapport fra Verdens Helseorganisasjon som sier at i vår del av verden er alkohol den tredje viktigste årsaken til dårlig helse.

– Dette får ikke den oppmerksomhet som den faglig fortjener fra statsråden som har ansvar for helsepolitikken. Vi er opptatt av å unngå at folk havner i grøfta, men Brustad ser mer ut som en sykdomsminister enn helseminister, sier Endal.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad var ikke tilgjengelig for kommentar, men statssekretær Wegard Harsvik sier han stiller seg uforstående til kritikken. Han viser til at Regjeringens opptrappingsplan for rusgiftfeltet snart blir framlagt, og at regjeringen har bevilget penger på årets budsjett til tannhelsetiltak for narkotikaavhengige-.

Du kan lese mer om dette i Vårt Land.