En annen verden

Arbeid mot alkohol er noe helt annet lenger sør i Europa. I Norge inviteres avholdsbevegelsen til å sitte i statlige utvalg, og mottar betydelige bevilgninger over statsbudsjettet. Når EU nylig innkalte berørte parter til en konferanse i Lisboa for å få reaksjoner på forslaget til nytt avgiftssystem for alkohol, oppnådde Eurocare å få med fire representanter. Dette var en seier i kampen for å bli hørt i EU-systemet, men på samme konferanse var næringsinteressene representert med det mangedobbelte antall svært taleføre delegater.

Næringen har svært store ressurser til sin disposisjon, ressurser de vet å bruke. Deres innflytelse over praktisk politikk i EU og i enkeltland kan vi nordmenn vanskelig forestille oss. Dette kommer selvsagt også som et resultat av stor økonomisk tyngde i form av arbeidsplasser, betaling av skatter og avgifter, osv. Samtidig satser de svært bevisst på bruk av forskning og markedsføring.

I dette systemet er det Eurocare slåss for å komme til orde, og for å få innflytelse over de beslutninger som skal tas.

Prioriterte saker

EU-systemet gir sterke føringer på medlemslandenes alkoholpolitikk, noe Norge som EØS-land også har fått merke. Eurocares viktigste oppgave blir å gi premisser som kan medføre at disse føringene blir mest mulig restriktive.

Avgifter er allerede nevnt. Med det indre marked vil grensehandelen skape en dominoeffekt for alkoholavgiftene. De landene som har høyest avgifter vil sakte men sikkert tvinges til å redusere avgiftene til de kommer ned på nabolandenes nivå. Derfor blir det svært viktig at EU hever minimumsnivået, da dette på sikt kommer til å være avgjørende for avgiftsnivået i hele EU.

Overskuddsproduksjonen av vin som finansieres av EU, innebærer et konstant press mot alle forsøk på å redusere alkoholforbruket. Et forslag til løsning på problemet er å bevilge penger til økt markedsføring av vin i Nord-Europa. For Eurocare blir det viktig å fjerne de grunnleggende årsakene til overproduksjon gjennom å redusere produksjonen. På et mer generelt nivå ønsker Eurocare å være med og definere hva som skal være innholdet i EUs arbeid med folkehelse. Dette er fremdeles i en utprøvingsfase, og ulike interessenter arbeider for å få gjennomslag for sine områder. Det er ikke åpenbart at alkoholbruk skal være en av de truslene mot folkehelsen som EU skal prioritere, selv om Eurocare har et åpenbart ønske om dette.

Tankegangen om alkoholfrie soner har man fått en viss aksept for. I promillelovgivningen har land som Belgia og Frankrike nå kommet ned på en grense på 0,5 promille. Det arbeides for å gjøre dette til et maksimumsnivå innenfor EU. Arbeidslivet er en annen del av samfunnslivet der man prøver å skape holdninger om at alkoholbruk ikke hører med.

Europeisk alkoholhandlingsplan

Den europeiske alkoholhandlingsplanen til Verdens Helseorganisasjons (WHO) regionkontor for Europa er et viktig redskap i Eurocares arbeid overfor EU. Planen, som har fått tilslutning fra alle de europeiske medlemslandene i WHO, gir klare anbefalinger i alkoholpolitikken. Målet er å redusere alkoholforbruket med 25% innen år 2000.

Planen er for tiden inne i en revideringsprosess. Den nyeste forskningen skal innarbeides, og hovedbudskapet i den reviderte planen er "Less is better!" (Mindre er bedre!). Eurocare har lagt mye ressurser i prosessen rundt denne revisjonen for å gjøre dette til et enda mer kraftfullt redskap i fortsettelsen.

Som en del av dette arbeidet har de laget en kortversjon av boka "Alcohol Policy and the Public Good". Denne boka oppsummerer status på ulike felter innenfor alkoholforskningen, og er et viktig grunnlagsdokument i mange alkoholpolitiske sammenhenger. Den populariserte versjonen inneholder alle sentrale konklusjoner, men i en form som gjør dem mye lettere tilgjengelige bl.a. for beslutningstakere som skal være med å vedta den nye europeiske alkoholhandlingsplanen. (Kortversjonen er for tiden under oversettelse til norsk, og kan bestilles fra Avholdsfolkets Landsråd.)

Forum for europeiske rusgiftmotstandere

Gjennom tiltak som en elektronisk oppslagstavle, et nyhetsbrev og ulike konferanser, forsøker Eurocare å skape en levende rusgiftdebatt over landegrensene i Europa. Målet er å la ideer og informasjon få flyte fritt, slik at alkoholpolitiske landevinninger i Spania ganske umiddelbart skal kunne gi norsk avholdsbevegelse nye argumenter i sin politiske kamp. Det står fremdeles litt igjen før man har kommet så langt, men ting er på gang.

Mest spennende er kanskje den elektroniske oppslagstavla. Gjennom denne har man et middel til direkte kommunikasjon og informasjonsutveksling som er raskt, sikkert og formålstjenlig.

Oppslagstavla kan nås på telefonnr: 00-44-1480-46 66 52 (England). Oppslagstavla bruker programmet "first-class", som kan kommunisere både med PC og Mac.

Avslutningsvis kan det jo slås fast: Om ikke Eurocare ser ut til å rive samtlige vindmøller umiddelbart, er deres våpen i hvert fall noe mer effektive enn Don Quijotes lanse.

Adressen til kontoret i Brussel er:

Eurocare EU Liaison Office
Rue des Confédérés 96 - 98
B - 1040 Brussels
Belgium
Telefon: 00-32-2-736 05 72
Telefaks: 00-32-2-736 73 51