Dettet forteller Ketil Espnes, som er tillitsvalgt for allmennpraktiserende leger i Trondheim. til Adresseavisen.

- Det har vært episoder hvor narkomane har opptrådt truende, men stort sett oppfører de seg ordentlig. Hovedårsaken til at leger unngår dem som pasienter, er at de føler at de ikke har noe behandlingstilbud å gi dem, tror Espnes.

Stoffavhengige er ofte ute etter stoffer som fastlegene sjelden kan skrive ut til dem. Fastleger kan kun skrive ut narkotiske stoffer til stoffavhengige pasienter under visse kriterier:
Som nedtrapping i en kort periode (inntil 3 mndr.),
Som ventebehandling før pasienten skal i gang med metadonbehandling.

 All form for forskrivning øker det totale forbruket, sier Espnes, som tror de fleste fastleger er restriktive på å skrive ut stoffer.


- Men ryktene går raskt blant de narkomane om hvilke leger som er «snillere» med reseptblokka, og det blir gjerne opphopninger av narkomane pasienter blant enkelte leger. Dette var langt mer utbredt før fastlegeordningen inntrådte, men det skjer nå også. Jeg har selv blitt byttet ut av flere narkomane, fordi jeg ikke har vært villig til å skrive ut det de ville ha. Dette er en gruppe som vet å utnytte svakhetene i systemet, forteller legen.


Han oppfordrer kolleger til kun å skrive ut stoffer til pasienter som de er fastlege for, og i andre tilfeller varsle pasientens fastlege.om at en resept er skrevet ut. Snart vil også det bli mulig for leger å sjekke hvem som er pasienters fastlege, opplyser Espnes. 

Du kan lese hele innslaget i Adresseavisen her