Kristin Sagberg

Kristin Marynia Sagberg er hennes fulle navn, 24 år er hun, bor på Stabekk og studerer farmasi ved Universitet i Oslo på Blindern. Hun har vært nestleder i Forbundet Mot Rusgift i to år, og siden studentene er en av forbundets målgrupper, er det naturlig at hun som student har tatt på seg ansvaret med å lage nettverksgrupper for studentene på Blindern. - Vi vet at de med høyere utdannelse og høye lønninger har et større alkoholinntak enn andre, og vi hører at narkotika sniker seg mer og mer inn blant studentene. For meg er det derfor viktig å være med på å skape alkohol- og narkotikafrie samlingssteder både for de som er prinsipielt avholds, og for de som trenger rusgiftfrie miljøer på grunn av avhengighetsproblemer. Jeg vil være med på å dempe drikkepresset og gjøre det naturlig å ikke drikke alkohol.

Påvirket av farmasistudiet

- Min motivasjon for dette arbeidet kan nok være noe påvirket gjennom farmasi-studiet. Helt fra barndommen har jeg vist interesse for kroppen. Hvordan denne er bygd opp og fungerer, og hvordan man kan påvirke biologiske prosesser med kjemikalier. Dette vekket nok i sin tid interessen for farmasistudiet og gjorde meg spesielt oppmerksom på hva rusgiftene gjør med kroppen vår. - Det må også være noen som taler alkoholindustrien imot, som påvirker folks holdninger den andre veien ved å spre vitenskapsbasert informasjon. Og det er et av hovedmålene til Forbundet Mot Rusgift.

- Jeg vet selv at jeg har påtatt meg en stor utfordring, og noen ganger lurer jeg på om jeg skulle valgt noe enklere å bruke tiden min på. Med det er viktig for meg å gjøre en innsats for en så viktig sak som rusgiftproblemer. Jeg drives nok fram av stahet og troen på at arbeidet er viktig og at det vi gjør betyr noe. Positive tilbakemeldinger på det vi gjør og det vi står for gir lyst og energi til å fortsette å stå på. Å være annerledes og at jeg tørr å stå for det gir meg også et kick. Dessuten får jeg mulighet til å delta på konferanser og andre arrangementer der jeg lærer mer om aktuelle temaer og treffer andre med samme interesse. Jeg merker også at jeg har utviklet meg mye på det mentale plan gjennom arbeidet i FMR. Du får ganske stor selvtillit ved å velge annerledes enn de fleste.

Flotte rusopplevelser

Kristin Sagberg - Gjennom Forbundet Mot Rusgift er jeg blitt klar over begrepet Positiv Rus. Det er naturgitt at alle har behov for rus og rusopplevelser, men jeg tror at mange ikke tenker gjennom alle de flotte rusopplevelsene vi får på naturlig vis. Rus utløses av alt fra ekstremsport på den ene siden til en avslappende musikkstund på den andre. Og det fine er at alle kan velge den form for rus som passer for dem.

- Jeg har alltid fått et spesielt kick av å få bevege meg til musikk. Kommer det bra musikk på radioen mens jeg er hjemme, kaster jeg meg ut i dansen. Helt alene. Men jeg liker også godt å gå ut sammen med venner for å danse eller trene aerobic. Nå har jeg begynt på street jazz, og det å mestre trinnene gir meg et skikkelig kick. Men jeg elsker også annen dans som swing og salsa, som jeg fikk prøve i Cafèteltet. Jeg tror at å bevege kroppen til musikk er noe av den beste form for rus du kan ha.

Jeg opplever alle rusopplevelsene som forskjellige. Men felles for dem alle er at de lyser opp i hverdagen, gjør livet morsommere og gir energi til å ta fatt på, og effektivt få unna, ting som ikke er så morsomt... Forelskelse er en type rus, hjelpe eller glede andre, er en annen ruslignende opplevelse. En helt annen rus får jeg av å stå på vannski og rollerblades. Nå har jeg bestemt med for å prøve hang-gliding, det virker kjempespennende. Å fly sjøfly er øverst på ønskelisten akkurat nå, men det må nok vente til jeg har fått fast jobb.

Jeg er glad i mye: Å være ute og i bevegelse, oppleve nye steder/reise, flotte naturopplevelser i fjell og ved/på sjøen/havet med båttur, bading og vannski, interiør/oppussing, hagedesign, lære nye ting, dans og trening, film/kino (romantiske komedier, drama, krim) og "filosofering".

Jeg kan godt vente med å lære å fly sjøfly. Det jeg ønsker meg aller mest nå er et stort miljø av studenter som også har behov for positiv rus i hverdagen. Det er alltid morsomt å være mange sammen, vi kan gå ut og danse, vi kan trene sammen eller lære oss hang-gliding. Jeg har masse energi på lager, så hvis det er noen som vil introdusere meg for andre aktiviteter, prøver jeg gjerne. Kan vi i tillegg være med og vise vei for positiv rus, vil det være maksimalt.

TURID VIKER BRÅTHEN | tekst
NINA RANGØY | foto