FMRs årsmøte vedtok å sende følgende oppfordring til president Barack Obama, med kopi til statsminister Erna Solberg:

Stopp cannabis-legaliseringen i USA

Forbundet Mot Rusgift, samlet til årsmøte i Oslo den 15. mars 2014, har diskutert, og ser med uro på den narkotikapolitiske utviklingen i USA de siste årene.

To delstater i ditt land har legalisert cannabis som en rekreasjonell rusgift, mens et tjuetall stater har tillatt s.k. ”medisinsk marihuana”. Legalisering av cannabis er i strid med FNs narkotikakonvensjoner, som USA har ratifisert. Det er derfor vanskelig for oss å forstå at du, som USAs øverste føderale myndighet ikke griper inn og sørger for gjenopprettelse av USAs oppslutning om narkotikakonvensjonene.

Selv om det foreløpig er liten informasjon om effekten av legalisering i Colorado, som ble iverksatt 1. januar i år, viser en gjennomgang som firmaet Conspire har gjort, at antallet i deres klientell som tester positivt på THC, den psykoaktive ingrediensen i cannabis, har økt 44 prosent fra desember 2013 til februar 2014,og med hele 270 prosent siden kommersielt detaljsalg av ”medisinsk marihuana” begynte i delstaten i 2009. Conspire er et firma som gjennomfører narkotikatester for næringslivet og skolene i Colorado.

I Norge, som følger reglene i narkotikakonvensjonene, og har forbudt innehav og bruk av hasj og marihuana, har cannabisbruken blant ungdom gått ned de siste årene. For folkehelsen ser dette ut til å være en langt bedre narkotikapolitisk tilnærming.

Forbundet Mot Rusgift ser også med bekymring på at den narkotikapolitiske utviklingen i USA på lengre sikt vil kunne komme til å påvirke situasjonen både i Vesten og i andre deler av verden. FMR oppfordrer deg derfor til å gripe inn overfor legaliseringsforsøkene i Colorado og Washington, som er i strid med føderal lov og narkotikakonvensjonene, og ta initiativ til å drive spredningen og bruken av cannabis i alle stater i USA tilbake.

Med vennlig hilsen
Forbundet Mot Rusgift

Knut T. Reinås
styreleder

Du kan lese brevet på engelsk her