-  Ja, alkohol ble brukt for å stoppe rier ved såkalt «truende for tidlig fødsel», bekrefter professor i gynekologi Per Bergsjø i Folkehelsa.
-  Noen ganger fikk kvinnene alkoholen intravenøst, andre ganger fikk de en vanlig konjakk.

Dagbladet får bekreftet fra flere hold at alkohol for å hindre for tidlig fødsel var en behandlingsform som ble brukt på flere norske og utenlandske sykehus i en periode på 60- og 70-tallet.

 Jeg er overrasket, sier Kari Slinning, som er psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet. Hun har ikke kjent til at norske sykehus tidligere ga gravide alkohol for å stoppe rier. Hun viser til at manglende langtidsoppfølging av barn gjør det svært vanskelig å si noe om konsekvensene for barna som ble utsatt for dette mens de lå i fosterlivet.

Ifølge Sosial- og helsedirektoratets nye retningslinjer kan alkoholinntak tidlig i svangerskapet gi misdannelser og skader på organer som dannes i løpet av første tredjedel av graviditeten. Alkohol seinere i svangerskapet gir lavere vekt både ved fødsel og seinere i livet, mindre hodeomkrets og redusert antall hjerneceller. Undersøkelser viser også at barn av mødre som har inntatt alkohol, har økt risiko for alkoholavhengighet seinere i livet.

-  De usynlige skadene kan være like problematiske for barnet og omgivelsene som de synlige, men disse skadene blir sjelden oppdaget før i skolealder, når avvik fra normal atferd og utvikling blir mer åpenbare, sier Slinning. Hun nevner som eksempler lærevansker, atferdsforstyrrelser og oppmerksomhetsproblemer.

Du kan lese hele reportasjen i Dagbladet.

Du kan lese en grundigere artikkel om alkoholskadde barn på grunn av alkoholbruk under svangerskapet i Dagbladet

Du kan lese en oversiktartikkel om alkohol og fosterskader i Legetidsskriftet.

Du kan lese om Sosial- og helsedirektoratets nye anbefalinger om totalavhold under graviditet her.