Sett fra et livsstilsmessig og velværemessig synspunkt, er det mye du kan oppnå ved å kutte ut alkoholen. Før vi begynner å se på hvordan vi kan gå fram, er det kanskje greitt å se på de fordeler vi kan oppnå ved å kutte ut alkoholbruken.

Lista nedenfor kan du komplettere selv.

Fordeler ved å kutte ned/kutte ut alkoholen

(Rekkefølgen er tilfeldig)

  1. Større selvtillit
  2. Man kjenner seg i bedre form
  3. Man føler seg mer attraktiv
  4. Hud og hår ser friskere ut
  5. Man blir mindre irritert, mindre aggressiv
  6. Man blir mindre nedstemt
  7. De personlige forholdene blir bedre
  8. Man tenker klarere
  9. Man arbeider mer effektivt
  10. Man får mer tålmodighet
  11. Seksuallivet blir bedre
  12. Man oppfatter livet rundt seg
  13. Man slipper å være redd for at alkoholen skal ta slutt
  14. Man blir et bedre eksempel overfor barna

Men det er klart det også finnes ulemper med å kutte ut alkoholen. Noen av dem er beskrevet i denne boka. Også disse bør tas med i vurderingen når en skal gjøre et slikt valg.

Ulemper ved å kutte ut alkoholen:

  1. På kort sikt vil du kunne kjenne deg utrygg i situasjoner hvor du før brukte alkohol.
  2. Du må se i øynene problemer som du kanskje prøvde å glemme.
  3. Problemløsning er strevsomt før problemene er løst.
  4. Du vil kanskje merke en avventende holdning i starten fra familie/venner/kolleger.

Men alt i alt er det mye som taler for å kutte ut alkoholen helt.Spørsmålet er så: Hvordan gjør jeg det? Det er i alle fall sikkert at dersom du tenker nøye gjennom hva du skal si og gjøre i ulike situasjoner hvor alkohol blir bragt på bane eller hvor det serveres alkohol, har du større sjanse til å legge et solid fundament for ditt alkoholopprør.

Når du blir spurt hvorfor...

Som alkoholmotstander vil du ofte bli spurt hvorfor. Du har sikkert dine egne grunner, og du er kanskje erfaren i å håndtere slike situasjoner. Men nedenfor gir vi i alle fall noen synspunkter som kan fungere som et svar i noen sammenhenger hvor folk venter en forklaring.

  • Alkohol nedsetter prestasjonsevne og dømmekraft. Dersom en ønsker å være på høyde med situasjonen til enhver tid, er det ufornuftig å tilføre kroppen alkohol.
  • Alkohol er giftig. Stort sett fungerer alkohol som alle andre miljøgifter. Langsomt og umerkelig skader den og bryter ned organer i kroppen. Alkohol er derfor en rusgift som det er like god grunn til å avstå fra som til å avstå fra inntak av andre miljøgifter.
  • I mange miljøer blir alkoholbruk sett på som unnskyldning for brudd på vanlig skikk og bruk. Aggresjon, vold, fyll og uhøvisk tale vil dermed kunne utgjøre et vel så stort problem som avhengighetsproblemene. Det skaper større trygghet og forutsigbarhet dersom så mange som mulig av de tilstedeværende er edru.
  • Spesielt barn reagerer ofte på at voksne "forandrer seg" under alkoholpåvirkning. Som foreldre gir vi den tida vi er sammen med barna bedre kvalitet dersom vi "er oss selv". Samtidig vil vi legge grunnlaget for at barna kan få en holdning til at alkohol ikke er nødvendig. Dette er viktig med tanke på framtida.
  • Drikkepresset er sterkt i vår kultur. Det er til stede også i et hvert ungdomsmiljø. Ved å ikke bruke alkohol svekker vi de tradisjonene som fører stadig nye rekrutter inn i alkoholbrukernes rekker.
  • Etter hvert som de alkoholfrie utestedene er forsvunnet, og kaffekoppen er byttet ut med vinglasset eller drinken når noen kommer på besøk, utsettes også de fleste voksne for et sterkt press i retning av å drikke alkohol. Ved å sørge for alkoholfrie drikkevarer til våre gjester, og ved å gå i spissen ved å velge alkoholfrie drikkealternativer på utestedene, kan vi bidra til at også andre gjør det samme.

Ti tips for deg som vil kutte ut alkoholen

  1. Gratulerer

    Du har nå nettopp bestemt deg for å slutte å bruke alkohol, eller for å la være å begynne. Dersom dette skal vare mer enn noen dager, må du se på din egen motivasjon. Sett opp en liste over fordeler og gleder du kan ha av å være edru bestandig, og hvilke ulemper det medfører. Hva veier tyngst? Ta fram lista hver kveld den første tida og prøv å øke motivasjonen ved å føye nye punkter til lista. Dette er viktig, selv om du mener du er viljesterk og prinsippfast nok til aldri å gå tilbake på din beslutning om å kutte ut alkoholen for godt.

  2. Hvordan motstår du drikkepress?

    Si "nei" med bestemt tonefall, overbevisende uttrykk i ansiktet og god øyenkontakt, når noen inviterer deg på en øl eller nøder deg i et selskap. Prøv å bytte samtaleemne, eller foreslå noe annet: F.eks. "Nei takk, men jeg tar gjerne en kopp kaffe" eller "Nei takk, men vi kan gjerne ta en tur på kino". Husk: "Blir du med og tar en halvliter?" betyr ikke nødvendigvis at noen ønsker at du skal drikke, men at de gjerne ønsker ditt selskap.

  3. Hva svarer du når folk spør hvorfor du ikke drikker?

    Hvis du ikke vil vekke oppsikt, svarer du:"Jeg er på vannvogna" eller "Akkurat nå har jeg hvit uke". Litt mer frekke svar kan være: "Jeg har ikke kontaktproblemer, så jeg behøver ikke drikke øl". Et litt mer unnvikende svar kan være: "Noen må jo se til at folk kommer helskinna hjem" osv. Eller hvorfor ikke stille et kontraspørsmål: "Hvorfor skal jeg bruke alkohol når jeg har det best uten?"

    Slike situasjoner/diskusjoner oppstår som regel når det er alkohol på bordet, og hvis folk ikke gir seg med spørringa, kan du si:"Jeg syns ikke det er så lett å diskutere et slikt prinsipp-spørsmål nå når vi skal sitte og ha det hyggelig. Men jeg vil gjerne diskutere det med deg senere". Eller du kan si: "Det er alltid vanskelig å diskutere røyking med folk som sitter og røyker. Sånn er det med alkohol også. La oss heller diskutere det i avslappede former senere".

  4. Finn ut hva du skal drikke når de andre drikker alkohol

    Drikkevarer med opp til 0,7 volumprosent alkohol kan ikke gi alkoholoverskudd i blodet, og regnes derfor som alkoholfrie i Norge. Slike finnes det mange av. Til maten er Farris, Selters eller Perriér utmerket. Du kan også drikke Vørterøl (dersom du liker det), eller be om isvann. For noen som liker ølsmak, er Clausthaler, Munkholm eller en av de andre alkoholfrie øltypene et utmerket alternativ. Også alkoholfri cider er friskt til mat etter manges smak. Det finnes også alkoholfrie viner. (Ariel, St. Regis, Jungs Weisslack og en hel rekke andre. Be om egen brosjyre over alkoholfrie viner på Vinmonopolet). Mange av disse selges også i dagligvarebutikker. OBS: Pass på at de ikke lurer på deg lettøl eller lettvin ( som inneholder opp til 2,5 volumprosent alkohol.) Sitter du i baren, er det helt kurant å be om en juice eller en driver, f.eks. Olsendriver. Alle restauranter og barer har det. Drikkes det øl på en restaurant, går det like godt å be om en Clausthaler eller Munkholm, hvis du da ikke er tilhenger av Cola e.l. Det går over alt.

    Husk at alle restauranter med skjenkerett etter loven er forpliktet til å ha et rimelig utvalg av alkoholfritt øl og alkoholfrie viner.

    På mange private sammenkomster er det vanlig å ha med seg drikkevarer selv. Da kan du jo på forhånd kjøpe inn det alkoholfrie du skal drikke, og alle utsikter til en hyggelig kveld uten for stort drikkepress skulle være tilstede. Erfaring tilsier at du heller bør kjøpe for mye enn for lite. Mange av de tilstedeværende kan kanskje tenke seg en alkoholfri forfriskning i løpet av kvelden, og det bør du jo ikke nekte dem.

  5. Hva er din viktigste grunn til å slutte med alkohol/la være å begynne?

    Dette er et spørsmål du må kunne svare på. Du vil spare penger? Tenker på helsa di? Driver idrett? Vil holde deg slank? Kan ikke finne noen grunn til i rituelle former å innta små/store mengder av gifta C2H5OH, alkohol. Du vil vise solidaritet med dem som har avhengighetsproblemer, du vil bryte alkoholkulturen og drikkepresset. Du mener alkoholen er et stort samfunnsproblem og vil heller være en del av løsningen enn en del av problemet. Den som bruker alkohol påvirker andre til å bruke det. Den som ikke bruker alkohol påvirker andre til å la være og styrker samtidig seg selv i kampen for en rikere personlig tilværelse og for et bedre samfunn. Finn ut hvilke av disse argumentene som passer best for deg, eventuelt om det er andre, og husk dem, slik at du kan bruke dem når alkohol blir diskutert.

  6. En person som ikke drikker kan vekke oppmerksomhet og provosere.

    Husk avhold provoserer og gir folk lyst til å spørre og diskutere, fordi det ikke er vanlig. Dersom du er usikker på hva du skal svare på bestemte argumenter i en alkoholdiskusjon, så husk at du ikke er ansvarlig hverken for den norske alkoholpolitikken, eller for det den norske avholdsbevegelsen har sagt og gjort opp gjennom tidene. Dersom du ikke vet hva du skal svare, så si det. "Dette vet jeg ikke nok om", eller "dette tror jeg jeg vil tenke over" før jeg diskuterer videre. Du kan også henvende deg til f.eks. Forbundet Mot Rusgift for å høre hva de vil svare. Adressen er: Torggata 1, 0181 Oslo. tlf. 23 21 45 26, fax: 23 21 45 01, epost: post@fmr.no. Eller du kan henvende deg til en av de andre organisasjonene som du finner her i dette kapittelet. Be om materiell og materiell-liste.

  7. Hvorfor bare oppholde seg i drikkemiljøer?

    Hvis du blir trøtt av å delta i miljøer hvor det brukes alkohol bestandig, kan du også oppsøke miljøer hvor det ikke brukes alkohol så ofte, idrettslag, Kom og dans-miljøene, Noregs Ungdomslag, osv. Opprett kontakt med andre alkoholmotstandere, og prøv å bli med på å danne et helt alkoholfritt miljø. Prøv å gå på fest eller restaurant sammen. Vi tror erfaringene vil bli positive. Se om det finnes en lokalforening av en avholdsorganisasjon på ditt sted. Hvis det ikke er det, kan du vurdere om du vil dra igang noe selv.

  8. Inviter en del av dine nye og gamle venner til en alkoholfri fest hjemme hos deg

    Si når du inviterer at "vertskapet sørger for drikkevarene". Så unngår du at alle har med seg alkohol. De av dine venner som er vant til å drikke alkohol på fest, vil kanskje føle at de savner noe. Prøv derfor å fange oppmerksomheten med andre aktiviteter som kan skape samhørighet og fellesskap. Allsang, små leker, dans er alt sammen aktiviteter som kan holde humøret på topp. Planlegg litt. Edru moro kan være mer krevende , men samtidig mer givende. Det er viktig at folk slapper av og føler seg hjemme, men ikke overdriv aktiviseringa slik at det blir krampaktig.

  9. Inviter en del av dine alkoholfrie venner til et rollespill

    Dersom du kommer i kontakt med en del andre som har samme ønske som deg om å kutte ut alkoholen, har dere kanskje også felles problemer med å finne ut hvordan en alkoholfri tilværelse skal takles. Hvorfor ikke samles og øve i fellesskap? Slå sammen det hyggelige med det nyttige. Inviter hjem. Del ut roller. Noen skal være alkoholbrukere andre skal ikke være det. Spill situasjoner som at du blir invitert på en øl, at det oppstår en alkoholdiskusjon rundt et restaurant- bord, at noen på en fest påstår at du tror du er bedre enn andre fordi du ikke drikker. Spill den diskusjonen som oppstår. Hva er beste måten å tackle situasjonen på? Slik situasjonsforeberedende trening vil hjelpe deg når du plutselig står i en tilsvarende situasjon.

  10. Etter en måned skriver du ned dine positive og negative erfaringer som avholdsmann/-kvinne

    Hvordan kan du øke den positive sida og redusere den negative? Oppsummer senere hver måned det første halve året. Dukker det opp uoverkommelige vanskeligheter, ta kontakt med f.eks. Forbundet Mot Rusgift, eller andre med erfaring fra alkoholmotstand. Lykke til.

Drikk vann når du er tørst

2 liter vanlig brus inneholder ikke mindre enn 200 gram sukker og hele 800 kalorier. Dette gir omlag en tredjedel av de kaloriene en voksen person trenger i løpet av en dag. Disse kaloriene kommer gjerne på toppen av, og ikke i stedet for det man ellers spiser. Ifølge Statens Ernæringsråd er det isvann som mest effektivt slukker tørsten, og som ikke legger seg på sidebeina.

Mange drikker også øl som tørsteslukker. Alkoholholdige drikker er imidlertid vanndrivende, noe som gjør tørsten enda større. Alkoholfritt øl er derimot et bra alternativ.

Nedenfor følger en oversikt:

Oversikt over kaloriinnholdet i diverse drikkevarer, pr. liter drikke.
Vann og Farris 0 kalorier
Appelsinjuice 500 kalorier
Saft 420 kalorier
Sukret brus 400 kalorier
Lettbrus 20 kalorier
Skummet melk 340 kalorier
Lettmelk 460 kalorier
Helmelk 650 kalorier
Pils 380 kalorier
Lettøl 260 kalorier
Alkoholfritt øl 170 kalorier
Vanlig Rødvin 566 kalorier
Lettvin 357 kalorier
Alkoholfri vin 181 kalorier
Brennevin - 40% 2319 kalorier (*)

* Vanlig drikkemengde for brennevin er ca. 5 cl, noe som tilsvarer en kalorimengde på ca. 116 kalorier.