Noen blir sendt hjem fra mesterskap. Andre blir satt ut av laget. Proffspillere kommer hjem fra utlandet med et rusproblem. Og ingen seier kan vel feires uten brusende champagne – og reporternes evinnelige: ”Nå blir det vel en fest?”

Geir Kvillum er den i styret i Norges Idrettsforbund (NIF) som har frontet utfordringene knyttet til rus og alkohol. Han representerte også NIF med foredrag på FMRs fagdag i fjor. ”Mot Rusgift” har møtt Geir Kvillum for å få utdypet idrettens syn på alkohol og rusbruk. Han er da også ganske klar på å fastslå at idrett og alkohol ikke hører sammen.  

Idrett – en alkoholfri sone
– Idrett er en alkoholfri sone og det er mange gode grunner til at idretten bør være fri for alkohol, fastslår Geir Kvillum. – Blant annet påvirker alkohol mye av det vi ønsker å oppnå i idretten som gode resultater og god effekt av trening. Norsk idrett er også en viktig arena for barn og unge, og de fortjener trygge, motiverende og tydelige rammer rundt sin idrettsopplevelse. Det får de best uten alkohol, sier Geir Kvillum.  
 
– Hva gjør idrettsorganisasjonene for å redusere alkoholbruk innen idretten?
– Mange innenfor idretten gjør en viktig forebyggende innsats. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité ønsker å bidra til at idretten er alkoholfri. NIF har et tydelig regelverk der det blant annet vektlegges at vi skal være en organisasjon som arbeider mot alkoholbruk i idrettslig sammenheng. I tillegg er NIF et aktivt medlem i AV-OG-TIL, som gjør et viktig holdningsskapende arbeid for å styrke idrett som alkoholfri sone.
 
– Er alle forbund like flinke?
– Her har jeg ikke helt oversikt, men vet at Fotballforbundet og Skiforbundet gjør en god innsats her. De har også et godt samarbeid med AV-OG-TIL.
 
– Er alkohol innen idretten først og fremst et spørsmål om å hindre alkohol til mindreårige?
– Alkoholbruk innenfor idretten har flere sider som påvirker hverandre. Det handler om å gi barn og unge en trygg arena uten alkohol. Da bidrar vi til at debutalderen for alkohol øker og drikkepresset mot ungdom reduseres. Men en alkoholfri sone i idretten gjelder også voksne. Vi har et viktig ansvar gjennom å være gode rollemodeller og sette tydelige grenser i forhold til alkohol.
 
– Hva er etter din mening et lederansvar i et idrettslag når det gjelder alkohol?
– Ledere innenfor et idrettslag bør være gode forbilder og formidle videre en tydelig holdning til at idrett og alkohol ikke passer sammen. 
Dette er et syn som støttes av mange. ”Idrettsledere bør være tydelige rolle­modeller når det gjelder alkohol,” heter det i en undersøkelse gjennomført av ”AV-OG-TIL”. 88,5% mente dette var viktig, 7,8% mente verken eller, mens 3,7% mente det var uviktig at idrettslederne var tydelige rollemodeller.
Øltelt og VIP-tribune i gråsone
– Hva syns du om øltelt i Holmenkollen, og alkoholservering på VIP-tribunene?
– Dette er en vanskelig problemstilling. Her er vi en gråsone og man kan fort komme i en situasjon hvor man er inkonsekvent, og særlig VIP-servering er unødvendig. Dette er en diskusjon som idretten snart bør ta.
 
– Synes du det er OK at idrettsprestasjoner feires med champagne?
– Gode resultater gir en fantastisk følelse, og som tidligere idrettsutøver vet jeg hvor stor gleden er når man kommer først over målstreken. Jeg unner jo alle å feire seieren, men helst uten alkohol. I seg selv kan jo champangeflaska virke uskyldig, men når det blir gjentatt gang etter gang blir det et signal. Når idrettsutøvere setter likhetstegn mellom alkohol, seier og feiring, gir det et bilde av at dette hører med til idretten. Signaleffekten mot unge blir i alle fall ikke mindre av at idrettens helter knyttes sammen med alkohol.
 
”Idretten må bli tydeligere”
– Hva mener du er de største utfordringene når det gjelder idrett og alkohol?
– Alkoholkonsumet i Norge øker og vi drikker stadig mer alkohol i flere sammenhenger enn før. Dette setter også idretten under press. Alkohol er en del av hverdagslivet til mange, og da trenger vi mer enn noen gang flere alkoholfrie soner – idretten bør være en av disse. Framover vil nok dette kreve at vi i idretten er enda tydeligere på å formidle hvilke holdninger og hvilke spilleregler vi har innenfor idretten.
 
– Hvilke råd vil du gi til foreldre som ønsker at ungene skal spille fotball eller ishockey, men ikke at de skal begynne å drikke alkohol?
– Idretten er en trygg og god arena for barn og unge. Jeg har to jenter som spiller fotball i dag, og har aldri nølt med å sende ungene mine hit. Det er kanskje en god ide som foreldre å ta en prat med treneren og/eller lederen hvis vi er usikre på miljøet? Også trenere kan ha godt av å bli minnet på at man er en viktig rollemodell som kan ha stor påvirkning på ungdoms alkoholbruk.
 
En undersøkelse i forbindelse med Norway Cup i fjor viste at 88 % av trenerne ikke drikker i idrettssammenheng. 89 % av foreldrene drikker heller ikke i idrettssammenheng. Målet må være 100% – og da kan vi feire – kanskje med champagne­brus?