Det meste av denne forskningen er gjort i land hvor metadon utgjør en større del av - eller hele behandlingen, og er kanskje ikke relevant for Legemiddelassistert Rehabilitering, slik det tradisjonelt er blitt oppfattet i Norge. I forhold til den lavterskel-forskrivning av metadon/Subutex som enkelte har tatt til orde for, er oversikten svært aktuell.

De behandlingsresultater som oversikten vurderer metadon substitusjonsbehandling  i forhold til er: stabilitet i behandlingskontakt, bruk av heroin og andre rusgifter mens pasienten er i behandling, dødelighet, kriminell aktivitet  og livskvalitet.

Konklusjonen er at Metadon vedlikeholdsbehandling er mest effektivt når det gjeldere å holde pasientene i behandling og redusere heroinbruk, men viser liten effekt når det gjelder å påvirke dødelighet, kriminell aktivitet og livskvalitet.

Du kan lese et sammendrag av oversikten her.

Dokumentasjon fra Danmark viser at h alvparten av de totale overdosedødsfallene er metadonrelatert og en tredjedel skyldes bare metadon. I rapport til EMCDDA fra Danmark for 2004 heter det:
"Ud af de 245 dødsfald i 2003 skyldtes 81% (198) af disse forgiftninger med ett eller flere stoffer.  30% (60 ud af 198) skyldtes forgiftning med heroin/morfin eller heroin/morfin i kombination med et andet stof (37 med heroin alene, 10 med heroin + alkohol, 8 med heroin +andet, og 2 med heroin + kokain), mens 49% (97 ud af 198) skyldtes forgiftning med metadon eller metadon i kombination med et andet stof (64 med metadon alene, 29 med metadon + andet, 4 med metadon + ketogan). 6 dødsfald skyldtes forgiftning med enten kokain eller amfetamin."
Metadon som forskrives uten nødvendig kontroll, eller som kommer ut på det svarte markedete kan således være opphav til mange dødsfall. Du kan lese den danske rapporten om narkotikasituasjonen her.