De frivillige organisasjonene, er av forskjellig slag. Noen driver forebyggingsvirksomhet gjennom informasjon og tilbud om rusgiftfrie miljøer. Andre er pårørendeorganisasjoner som gir et tilbud til familie av alkohol- eller stoffavhengige. Andre igjen er rene selvhjelpsorganisasjoner. Gjennom sin frivillige virksomhet i stort og smått viser disse organisasjonene at enkeltmennesker betyr noe, og at felles innsats nytter.

Alle disse organisasjone ønsker et samfunn mest mulig fritt for narkotika, et samfunn hvor det er mulig å leve et rusgiftfritt liv, uten å bli utsatt for press til å drikke alkohol eller bruke narkotika. Medlemmene i disse organisasjone viser i praksis at et slikt liv er naturlig og mulig, og er gjennom sin virksomhet også et tilbud til folk som tidligere har hatt rusgiftproblemer.

Det er et problem for mange tidligere stoffavhengige, at det kan være vanskelig å finne gode, alternative miljøer. Ensomheten kan være merkbar når man kanskje har vært nødt til å bryte med sitt gamle miljø. Her kan organisasjonene være en mulighet. Gjennom organisasjonene kan man få en utvei til å gå sammen med flere i kampen mot rusgift, og for et nytt rusgiftfritt nettverk. Med den erfaring mange tidligere stoffbrukere har, og med de ressurser som dere har bevist at dere har i kampen mot deres eget problem, kunne dere også bli viktige krefter i en ny framgang for de frivillige organisasjonene. De står der klare. Det er bare å ta dem i bruk.

Når narkotika blir importert og omsatt i landet, heroin, partydop, hasj og piller, så er det ei undertrykking av de menneskene som blir utsatt for det, av dem som blir avhengige og får narkoktikaproblemer. Men undertrykking avler motstand . I alle mennesker finnes en kjerne av motstand, alle har ressurser, alle kan kjempe, alle kan bidra, ingen er håpløse. Vi trenger å holde fast på det i en periode som har vært preget av behandlingspessimisme og nederlagsstemning: Rehabiliteringsarbeid nytter, forebygging nytter, å dra lasset sammen nytter. Det Nytter-festivalen markerer at nå har mange mennesker skjønt at det nytter å gå sammen og kjempe for tilbud til stoffavhengige, kjempe for et innhold i de tilbudene som blir gitt, kjempe for oppfølging av dem som har gjennomført, kjempe for rusgiftfrie nettverk og mulighet for stoffavhengige til å bidra i kampen mot sine egne problemer, og til å forebygge at andre får slike problemer.

Mange stoffavhengige trenger hjelp for å kunne frigjøre sine egne motstandsressurser - det er det rehabiliteringsarbeidet går ut på. Mange av disse ressursene skal og må hver enkelt bruke for å vedlikeholde og forsvare de framgangene som er oppnådd, for at hver enkelt kan greie å leve et normalt, liv. Her kan organisasjonenene også være et tilbud. Men når slike motstandsressurser blir frigjort, kan tidligere stoffavhengige også bli drivende krefter i utvikling av organisasjoner. Jeg vil derfor komme med en utfordring til dere, uavhengige. Dere har vist at det nytter. Organisasjonene har gjennom mange år vist at seig innsats nytter. Hvorfor ikke forene kreftene? Da vil nytten bli dobbelt så stor.

Jeg avslutter med et ønske om at vi med felles krefter skal makte å få til mange Det Nytter-festivaler - at dette bare er begynnelsen. Det beste ligger stadig foran oss.

Takk for oppmerksomheten.