Sturla Berg Johansen

— Komikk kan sammenliknes med skihopp. Det handler om å treffe hoppkanten. Farta får du av teksten, men du må likevel sørge for å hoppe riktig når du står på scenen, sier komiker og skuespiller Sturla Berg Johansen, en av Norges mest kjente komikere.

— Standup er noe av det beste man kan gjøre på scenen når det fungerer, men det er tilsvarende jævlig når det ikke fungerer, sier Berg Johansen, og legger til: — Jeg har stått på scener hvor folk ikke bare har latt være å le, men også har snakket med hverandre i stedet for å høre.

Kjip humor og autograf

Berg Johansen liker å få folk til å le. Det gir en god følelse, men er ikke alltid like kult.

— Det er veldig enkelt å henge ut folk, og det er en kjip form for humor. Jeg har brukt den selv mange ganger, og det er to lattere jeg synes gjør vondt. Det ene er hvis jeg oppdager at jeg ler av andre for å føle meg bedre selv. Det andre er at andre ler av meg i de øyeblikkene jeg tar meg selv litt for høytidelig, sier Berg Johansen, som for anledningen sitter i en taxi i Tønsberg. Taxien stopper. Man kan høre mumling. Så høres lyden av en dør som åpnes.
— Kan jeg få en autograf, spør sjåføren.
— Ja, klart det, sier Berg Johansen. Han signerer, og lukker deretter døra.

Selvutdriting

Sturla bestemte seg for å drite ut seg selv, og det var nok stoff å ta av på den fronten

— Jeg tenkte "nei jeg har vel i grunnen driti meg ut sjøl, så jeg kan vel snakke om det". Det ble mitt beste show noen gang, minnes han. Showet varte i tre år og handler om den mørkere delen av Sturlas liv, den delen der han var alkohol- og stoffavhengig. Når vi passerer februar 2006 er det nøyaktig seks år siden Berg Johansen sluttet med medikamenter og rusgifter i sin helhet.

— Det er tre promille som overlever av de som blir hekta på den type rus. Jeg er takknemlig over å være blant de overlevende, men det gir meg også mulighet til å reflektere over livet, sier han tankefull.

Terapi

Showet ble en egenterapi for komikeren. Det ble også terapi for noen publikummere.

— Jeg opplevde at folk som lo seg i hjel mens de drakk øl og så showet, begynte å tenke i ettertid, og enkelte la seg inn på avrusningsklinikk. Jeg fikk muligheten til å komme med et budskap, og det er verdt mer enn all verdens penger. Plutselig hadde jeg noe å gi bort, sier Berg Johansen, som spesielt godt husker premiereshowet på Scene Vest i Oslo.

— Salen nærmest kokte, og jeg kan ikke en gang huske de siste minuttene av showet fordi stemningen var så fantastisk. Så gikk jeg av scenen og hørte Jon Schau rope "fyyyy faen så rått". Det var fantastisk.

Alvorsord

Etter alle sine år med rusgifter, har Berg Johansen et par alvorsord. Han ser ikke på det å få folk til å le som en type rus.

— Jeg ser på narkomani og alkoholisme som en sykdom, selve alkoholen og narkotikaen er symptomet. Sykdommen i seg selv ligger i psyken. Samme greiene er det med spillavhengighet og jobbnarkomani. Det handler om å ikke rømme fra seg selv og om å finne en balanse i livet. Gå en tur i skogen, lese en bok, danse litt og gjøre litt av hvert annet, sier Berg Johansen, som selv pleier å danse til varierende musikk når han skriver show.

— Jeg har alltid en stue med god plass, men jeg pleier å ha alle gardinene for når jeg danser. Jeg får tankene mine et annet sted og skriver bedre, sier Berg Johansen, før han kommer med et siste alvorsord: — Det er lov å bruke hodet selv om man drikker. Konsekvensene kan bli voldsomme.

"Med så mange negative virkninger er det nærliggende å kalle disse stoffene, alkohol, narkotika, nerveberoligende medikamenter og sniffemidler med et fellesnavn for rusgifter. Disse rusgiftene utgjør en forurensning av menneskenes kropp og helse, av folks sosiale miljø og evne til naturlig samhørighet og vennskap. Bruken av dem svekker dermed også vår evne til å oppleve naturlig rus, de undertrykker vår sanseevne og spontanitet. Det er derfor grunn til å bekjempe den kjemikalisering av menneskenes behov for rusopplevelser som disse falske rusmidlene, rusgiftene representerer. De er med på å undertrykke folks mulighet og evne til naturlig rus. Og det er grunn til å bekjempe under-trykkerne, de som tjener penger på produksjon og spredning av rusgifter." Fra artikkelen "Positiv rus" i Mot Rusgift nr. 3-2004