brustad-300

Hun tror dette vil føre til store helseproblemer blant kvinner i fremtiden
- Vi vet at kvinner fysisk tåler mindre alkohol enn menn, og vi må dessverre forvente en betydelig økning i alkoholrelaterte skader blant norske kvinner i fremtiden hvis denne trenden ikke snus, sier Brustad. Hun utrykker bekymring for at omtrent halvparten av kvinner som prøver å bli gravide drikker alkohol. - Vi vet at alkohol kan være svært skadelig for fosterets utvikling og at det ikke behøver å være så mye som skal til. Derfor har departementet også bedt Sosial- og helsedirektoratet om å ha oppmerksomheten rettet mot dette området i sitt informasjonsarbeid. På bakgrunn av dette har det nylig blitt lansert en kampanje fra Sosial- og helsedirektoratet med en klar oppfordring til kvinner om å avstå helt fra alkohol under svangerskapet, forteller Brustad.

Denne kampanjen har blant annet resultert i en egen nettsatsing med informasjon til gravide, tilgjengelig på www.shdir.no/gravid

Lavere alkoholinntak vil begrense voldsutøvelse

Vold mot kvinner har ofte sammenheng med alkoholbruk. Har alkoholen noen betydning i et likestillingsperspektiv?

- Forskning viser at både voldsoffer og voldsutøver ofte er påvirket av alkohol og dette gjelder også vold som utøves i hjemmet. Å begrense forbruket av alkohol vil derfor ha en generelt voldsforebyggende effekt, da også vold som spesielt rammer kvinner, sier Brustad.

Det arbeides nå med å etablere et eget kvinnenettverk i alkohol- og narkotikaspørsmål. Tror du at en slik organisering kan tilføre rusgiftfeltet energi som ikke allerede er der?

- Det gleder meg at det arbeides med å etablere et eget kvinenettverk i alkohol- og narkotikaspørsmål. Kvinners økte alkoholbruk representerer en betydelig folkehelseutfordring, og vi må gjøre alt vi kan for å snu denne trenden. Et kvinnenettverk på dette feltet kan bidra til å synliggjøre de spesielle utfordringene som kvinners økte alkoholbruk representerer, og bli et viktig supplement til annen satsing som foregår innenfor kvinnehelse. Blant annet er det en strategisk satsing på kvinnehelseforskning i Norges forskningsråd og denne er foreslått styrket med tre millioner kroner i 2008, forteller Helse- og omsorgsministeren.

Forebygging er viktig

Hun nevner tidlig intervensjon som en metode som er viktig for forebygging innenfor flere relaterte politikkområder.

side2

- Tidlig intervensjon innenfor kriminalitetsforebygging, forebygging av psykiske problemer og rusgiftforebygging, vil i stor grad dreie seg om de samme tiltakene innenfor de samme tjenestene og ha de samme perspektivene. Derfor ga vi ut et rundskriv til kommunene om forebyggende innsats for barn og unge (Rundskriv Q-16/2007 journ. anm.). I tillegg vil rusfeltet ha særegne problemstillinger, og derfor har Sosial- og helsedirektoratet utarbeidet en rapport som heter: ”Tidlig intervensjon på rusområdet. Sentrale perspektiver – aktuelle målgrupper og arenaer” (IS-1455). Rapporten er å finne på Sosial- og helsedirektoratets hjemmesider. På bakgrunn av denne rapporten er direktoratet også i ferd med å ferdigstille en nasjonal strategi for tidlig intervensjon på rusområdet som skal være et verktøy for aktuelle målgrupper ute i tjenestene.

FNs barnekonvensjon er fra 2003 blitt en del av norsk lov. I artikkel 33 heter det: «Barn har rett til å bli beskyttet mot ulovlig bruk, salg og produksjon av narkotiske stoffer.» Hva vil ditt departement gjøre for å oppfylle denne rettigheten?

- Regjeringen jobber kontinuerlig med å begrense produksjon, innføring og bruk av narkotiske stoffer. Opptrappingsplanen for rusfeltet er tydelig på at dette arbeidet skal styrkes, både nasjonalt og internasjonalt. Dette gjelder for hele omsetningskjeden fra å støtte tiltak for å begrense opiumsdyrking i Afghanistan, forsterke tollinnsatsen, og til å drive forebyggende arbeid i Norge.

Tettere samarbeid er løsningen

Mener du de ulike offentlige sektorene som i dag har ansvar for barns og unges oppvekstmiljø og helse samarbeider godt nok når det gjelder forebygging av alkohol- og narkotikaskader?

- Det er mange aktører som har et delansvar for barn og unges oppvekstmiljø og jeg vet at det foregår mye godt samarbeid både på statlig og kommunalt nivå. Likevel er det alltid ønskelig at det kunne samarbeides enda mer og enda tettere. Det er jo nettopp et slikt samarbeid på tvers av etater og nivåer vi ønsket å sette fokus på i rundskrivet om forebyggende innsats for barn og unge. I tillegg oppfordrer regjeringen kommuner til å utarbeide helhetlige rusgiftpolitiske handlingsplaner. Veilederen som Sosial- og helsedirektoratet har laget for utarbeidelse av slike planer, fokuserer mye på viktigheten av samarbeid, blant annet innenfor forebyggingsarbeidet mot barn og unge.

Mellom departementene jobbes det kontinuerlig for å få til et bedre og tettere samarbeid i arbeidet med barn og unges oppvekstvilkår.

- Vi har blant annet en samordningsgruppe for barn og unge hvor relevante departementer og underliggende etater deltar. Dette er med på å sikre en mer samordnet og enhetlig politikk på dette feltet. Ellers er et av opptrappingsplanens fem hovedmål ”Mer forpliktende samhandling”, og jeg vil vise til de tiltakene som er nevnt der for hva jeg ønsker å gjøre for å forbedre samarbeidet innenfor rusfeltet, sier Brustad.