En undersøkelse fra England nylig slo fast at kvinnelige sjefer drikker langt mer enn sine medsøstre i mindre framtredende posisjoner, og har en 3,5 ganger så stor sjanse til å pådra seg et alkoholproblem . I den nyeste utgaven av tidsskriftet Mot Rusgift  blir spørsmålet reist om dette i et kvinnefrigjøringsperspektiv kan sies å være et framskritt.
 
Professor Edle Ravndal, SIRUS:
- Mens guttenes alkoholforbruk kan se ut til å ha stagnert og være på vei nedover, øker jentenes fortsatt.
 
Tidsskriftet refererer et innlegg Ravndal holdt på et FMR-seminar,  som oppsummerer kvinners forhold til alkohol slik:
  • Kvinners alkoholforbruk i Norge er fordoblet i løpet av 30 år.
  • Kvinnerollen virker både beskyttende og befordrende for kvinners alkoholbruk (gjennom ektefeller som drikker mye).
  • Det er viktig å skille mellom forhold relatert til alkoholforbruk og forhold relatert til alkoholproblemer/avhengighet.
  • Det er også viktig å skille mellom ulike grupper av kvinner med alkoholproblemer. Det er ikke så interessant å sammenligne kvinner og menn.
  • Det er ikke mengden av roller som er viktig i forhold til alkoholproblemer, men mangel på slike roller.
  • Psykiske problemer, sivilstatus, familie, arbeid og nettverk er viktige arenaer å kartlegge dersom man vil forstå kvinners alkoholbruk og alkoholproblemer.
  • Relasjonsperspektivet er viktig. Kvinners større vekt på behov for relasjoner kan være med på å forklare og å forebygge alkoholproblemer hos kvinner.
Overlege ved Kreftregisteret,Kristina Kjærheim:
- Brystkreft skiller seg fra de fleste andre kreftsykdommer ved at risikoøkningen inntreffer ganske tidlig.
 
Kjærheim hadde et innlegg på Forbundet Mot Rusgifts fagdag om kvinner og alkohol i fjor høst. Hun hadde følgende konklusjoner om alkohol og kreft:
  • Alkohol har betydning for kreftrisikoen i Norge, også for brystkreftrisiko.
  • Alkoholkonsumet er en av de få risikofaktorene for brystkreft som kan modifiseres.
  • Aktuelt konsum er viktigere enn tidligere konsum.
  • Interaksjoner med andre risikofaktorer og genetiske forhold gjør  at risikoen ved et gitt konsum ikke er lik for alle - høyrisiko-grupper kan eventuelt utpekes i framtiden, selv om vi ikke vet nok om dette i dag.

 
Professor Ann-Mari Brubakk :
- Alkohol er et av de giftigste stoffene for barnets hjerne vi kjenner til i svangerskapet.

- Fra den gravides blod trenger alkoholen direkte gjennom til fosteret. Det går rett til hjernen som er i utvikling gjennom hele svangerskapet. Alkohol er svært skadelig selv i små mengder, forteller Brubakk. Skadene alkohol påfører fosteret deles i hovedsak inn i Føtalt Alkohol Syndrom (FAS) og Føtale Alkoholeffekter (FAE). FAS gir et spesielt utseende, vekstreduksjon, lite hode og/eller andre problemer med sentralnervesystemet. FAE gir derimot normalt utseende, men samme problemer med sentralnervessystemet. Skadene på sentralnervesystemet gir seg utslag i kognitive, motoriske og atferdsmessige problemer.
- Ca. 70% av barn som er alkoholskadet har ADHD konstaterer Brubakk. I hvilken periode av svangerskapet er det farligst å drikke alkohol? - Det er like skadelig å drikke tidlig som sent. Sannsynligvis er alkohol den hyppigste årsaken til mental retardasjon i verden, kan Brubakk fortelle.

Du kan lese mer om saken hos i Mot Rusgift 1/2006.

Du kan lese oppslag om saken hos Aftenposten og Stavanger-Avisen.