Med virkning fra 1. februar 2012 har Stortinget vedtatt å innføre faste konsentrasjonsgrenser også for andre rusgivende stoff enn alkohol.Dette medfører likere lovgivning for alkohol og andre rusgifter. Rettsvesenet vil dessuten kunne bruke betydelig mindre ressurser på å fastsette eventuell dom i slike saker.

Faste grenser

Straffbarhetsgrense svarende til 0,2 promille

Straffbarhetsgrensen skiller mellom lovlig og ulovlig alkoholkonsentrasjon i veitrafikken. Dersom alkoholkonsentrasjonen er høyere enn straffbarhetsgrensen, har man ikke lov til å kjøre bil. For 20 rusgivende stoffer er det dokumentert at bruk medfører økt risiko for trafikkulykke. For disse er det fastsatt konsentrasjonsgrenser svarende til påvirkning på 0,2 promille alkohol.

Straffeutmålingsgrenser svarende til 0,5 og 1,2 promille

Straffeutmålingsgrensene benyttes for å fastsette hvilken straff som skal idømmes. For 13 av de 20 stoffene nevnt ovenfor er det fastsatt straffeutmålingsgrenser svarende til den alkoholpåvirkningen man vanligvis ser ved henholdsvis 0,5 og 1,2 promille. For disse stoffene foreligger det dokumentasjon på at påvirkningen blir mer uttalt ved høyere konsentrasjoner. Slik som for alkohol tas det ikke hensyn til utvikling av toleranse.

Grenseverdiene er knyttet til ett enkelt stoff og ikke til kombinasjoner av stoff. Dersom det i en sak er påvist flere stoff, og ett av stoffene er høyere enn høyeste straffeutmålingsgrense, vil det ikke være behov for individuell (sakkyndig) vurdering.

For THC, det rusframkallende stoffet i cannabis (hasj og marihuana) er det fastsatt en grense på 0,004 mikromol pr. liter blod, tilsvarende en alkoholpromille på 0,2.

Du kan lese mer hos Folkehelseinstituttet.http://bit.ly/yqeh9n