Randi Wennemo
- Jeg stilte meg spørsmålet: Hva slags skole er det egentlig jeg er leder for, som tillater at en betydelig del av avgangselevene bruker de siste 5-6 ukene av skolegangen og tiden før avsluttende eksamen av festing og ufarlig oppførsel?

Hvordan ser du på utviklingen av russefeiringen de siste ti årene? Vi retter spørsmålet mot rektor Wennemo:

- Fra midten av 90-tallet var jeg svært bekymret over utviklingen av russefeiringen. Det gjaldt både form, innhold og omfang. Feiringen startet ofte i første halvdel av april, slik at perioden varte 5-6 uker. Jeg opplevde det som en lite artig feiring. Innholdet var i stor grad fokusert på festing, rus og negativ atferd. Det var lite kreativ moro, men mye pinlig og uverdig oppførsel. Jeg syntes at russefeiringen, i den form, og med det innholdet og varigheten den hadde fått, hadde utspilt sin rolle.

- En spørreundersøkelse til russen viste at de var opptatt av å få en god eksamen. Hvilke rammer gir skolen elevene slik at de når målet?

- Det hører ikke hjemme noe sted å feste i seks uker før de i det hele tatt er ferdig med det de skal feire; nemlig eksamen. Og jeg stilte meg spørsmålet: Hva slags skole er det egentlig jeg er leder for, som tillater at en betydelig del av avgangselevene bruker de siste 5-6 ukene av skolegangen og tiden før avsluttende eksamen til festing og uartig oppførsel?

Livredd for konsekvensene av russefeiringen

- Ikke minst var jeg bekymret for ungdommene. Jeg var livredd for at det skulle skje dem noe. Da jeg la meg om kvelden lurte jeg på om alle ville komme på skolen dagen etter. Jeg fryktet at de havnet i trafikkulykker med russebilene eller at de havnet i situasjoner som ville få negative konsekvenser for dem seinere. Både psykisk og fysisk. Det var, den gang som nå, så mange store forventninger til russetiden. Det var så viktig at forventninger ble innfridd, at de kunne se tilbake på russetiden med gode minner, og ikke komme ut av feiringen med skader i en eller annen form.

Det store flertall står for andre verdier

Russefeiringen har også med verdier å gjøre. Hvilke verdier ønsker avgangselever å vise at de står for?

- Det store flertall stod for noe helt annet enn alt det negative som kom i fokus. Det er viktig å understreke at det bare var et mindretall som utførte handlinger som kunne skade både dem selv og andre. Men det var et bekymringsfullt mindretall. Når en får på russedressen og blir en del av en horde, kan en gjerne bli med på handlinger en enkeltvis aldri hadde drømt om å gjøre.

Russen fikk et enestående samarbeid med politiet

- Hva gjorde dere for å endre på situasjonen?

- Vi var mange som ville gjøre noe, ikke bare fortsette å bekymre oss fra våre ulike ståsteder. Noe av det viktigste som ble gjort var å opprette en fast samarbeidsgruppe med representanter fra opplæringsavdelingen, rektorer, politiet, Trygg Trafikk m.fl. Denne gruppa, kalt "russegruppa", skulle gå inn i et forpliktende samarbeid med hovedrussestyret i Bergen om planlegging og gjennomføring av russefeiringen. I starten var det nok litt skepsis fra russens side. De ville ikke ha noen til å "overstyre" egne planer og prioriteringer.

Hvordan fikk dere russen til å forstå alvoret?

Russen ved Fana videregående skole
Russen ved Fana videregående skole setter pris på at både rektor og politiet har satt klare rammer for dem.

- De første par årene måtte vi bruke mye tid på forhandlinger om russefeiringens omfang og knuteregler. Skepsisen ble mindre etter hvert. Russen innså nok, og følte på kroppen, at de fikk noe igjen for samarbeidet. Blant annet et enestående samarbeid med politiet. De er tydelige i sine budskap til russen, og stiller sin erfaring til rådighet i arrangementer gjennom hele russetiden. Trygg Trafikk må også nevnes spesielt. De sørger for kontroll av russebiler og arrangerer hvert år (i samarbeid med andre) et rebusløp som har blitt veldig populært blant russen. I år deltok 238 russebiler. 101 av disse var totalt rusfrie da de kom i mål. Opplæringsavdelingen støttet med premiering. Opplæringsavdelingen sørger også for finansiering av en årlig Russeguide, et liten "bok" som inneholder masse nyttig informasjon og nyttige tips for en vellykket russetid.

Det er viktig at voksne tar ansvar

- Hvordan arbeider denne gruppen?

Gruppa jobber også overfor skolene. Hvert år sender vi ut informasjonbrev om feiringen, sørger for at alle skolene lager sin egen plan sammen med de lokale russestyrene. Russepresidenten inviteres årlig til å presentere planene for feiringen i Rektorkollegiet. Jeg tror at det er det tverrfaglige i arbeidet, og at det er basert på gjensidig nytte, vilje og tillit, som ligger til grunn for suksessen. Nå gjelder noen forpliktende spilleregler. Russefeiring har vi fremdeles, men med langt mindre negativ atferd og konsekvenser enn tidligere.