Ungdommer søker alltid etter spenning. De siste årene har mange uheldigvis tatt opp bruken av narkotika.

Puls har snakket med to politibetjenter ved Hønefoss politistasjon og kom fram til at dette er noe som må tas hånd om, og det starter hos brukerne.

Ber unge ta avstand

Ofte er slik at de som prøver narkotika er de som har venner som driver med det. Politibetjentene mener at det første og viktigste steget er å ta avstand fra det miljøet.

- Særlig i tenårene er det slik at man gjerne vil passe inn. Derfor er det vanlig at de som prøver narkotika for første gang føler press fra vennegjengen til å faktisk prøve narkotiske stoffer, sier Sem.

- Det vi håper ungdommer forstår er at de må tenke på seg selv og ikke på om de passer inn i gjengen eller ikke. Narkotika på rullebladet kan virkelig ødelegge mye for den som har det, og det er ikke verdt å ha det der bare fordi man ville passe inn i vennegjengen, sier Sem.

Kollega Mona Westheim støtter argumentet til Sem om å holde seg unna narkotika. Hun tilføyer at det også handler om å ta egne valg og ikke ødelegge sin egen fremtid.

- Det er utrolig viktig at man kommer seg ut av miljøet man er i om det er narkotika innblandet. Vi vet om flere tilfeller hvor ungdom helt ned til 14-årsalderen har blitt tatt for å bruke narkotika, og det er utrolig skummelt å vite at det oppstår i en så ung alder. Da er det desto viktigere for ungdommen å bryte ut av det mønsteret, forteller Westheim.

Ond sirkel

Westheim jobber med å forebygge narkotikamisbruk og håper at misbrukerne kommer seg ut av det man kan kalle en «ond sirkel».

Politiet opplever at ungdommene bagatelliserer det å bruke narkotika og at ungdommene ikke tenker over hvilke konsekvenser det kan få for fremtiden deres.

Noen av konsekvensene er prikk på rullebladet, utsettelse av førerkort, mulighet for å bli nektet visum, og de fysiske og psykiske plagene man kan få av narkotikabruk.

Et tips de to politibetjentene kommer med er at man søker hjelp tidligst mulig.

- Snakk med foreldre eller andre man har tillit til. Det finnes også ressurser innenfor kommunen og helsevesenet. I kommunen kan man for eksempel kontakte ruskonsulentene eller ungdomskontaktene. I helsevesenet så kan helsestasjon for ungdom være en ressurs som kan bistå.

Åpen dialog

- Vi ønsker selvsagt en dialog med ungdommene, men vi har allikevel nulltoleranse for bruk av narkotika, og de som blir tatt for det blir anmeldt av politiet. I noen tilfeller kan politiet ransake hjemme hos vedkommende, og de vil bli avhørt av politiet om forholdene. Den som bruker narkotika får som regel bot for det.

Om man viser at man er motivert til å slutte med narkotika, kan det i noen tilfeller gis en påtaleunnlatelse med vilkår, hvor vilkåret er at man stiller til urinprøver over en gitt periode. Hvilke resultater disse prøvene gir vil bestemme om vedkommende da får boten eller ikke.

Politiet er til stede for ungdomsmiljøet og snakker med ungdommer med forebyggende hensikt. De driver da med informasjonsarbeid omkring narkotika i forhold til skole, elever foreldre og lærere ettersom disse er de som påvirker ungdommer i tillegg til ungdommens venner.