Bakgrunnen var at det ofte hevdes at ”passiv cannabisrøyking” kan gi positivt utslag på rusgifttester i urin. I artikkelen gjennomgås medisinsk litteratur for å avklare om den typen inntak av cannabisrøyk kan påvises i urintester.
Artikkelen er basert på litteratursøk i Medline i september 2007 på søkeordene cannabis, marihuana, marijuana, hashish og passive. Søket ble utført i september 2007 og resulterte i 70 treff. Relevante artikler ble valgt ut på grunnlag av tittel og sammendrag.
Sju eksperimentelle studier med humandata ble funnet. I to av studiene der forsøkspersonene ble eksponert for store mengder cannabisrøyk i små og ikke-ventilerte rom, var påfølgende urinprøver positive på cannabinoider. I forsøkene der cannabisrøyking under mer normale forhold ble studert, var ingen prøver positive mer enn noen få timer etter eksponering, og de målte cannabinoidkonsentrasjonene var svært lave.
Forfatternes fortolkning av denne gjennomgangen er at påvisning av cannabinoider i urin ved bruk av tester med dagens konvensjonelle rapporteringsgrenser må tolkes som uttrykk for aktiv røyking.