Odrun Katrine Bergland

Synes du det er greit å være edru på fest?
Ja absolutt! Å kunne velge å være edru i enhver sammenheng er på grensen til å være en menneskerett for meg! Jeg er alltid edru på fest – og vil ikke si at jeg lider noen nød av den grunn.

Opplever du at du må ha en begrunnelse for å ikke drikke alkohol?
Ikke nå lengre. Omgangskretsen min er vant med at jeg ikke drikker. Men tidligere måtte det stadig begrunnes. Folk spurte mye om hvorfor jeg ikke drikker, og skulle argumentere og diskutere. Enkelte ganger har jeg opplevd at folk har prøvd å overbevise meg – men som oftest spør nok folk mest fordi de lurer.

Hva svarer du når andre spør hvorfor du ikke drikker?
Det varierer med hvor kampklar jeg er og i hvilken setting jeg blir spurt. Om jeg er på steder hvor andre drikker, for eksempel ute på bar, svarer jeg ofte ”fordi jeg ikke gidder” eller ”fordi jeg ikke ser poenget” – og begge svarene godtas som oftest. Andre varianter er ”hvorfor skulle jeg egentlig det?”, ”hvorfor drikker du selv?” og ”jeg er glad i kroppen min”. Jeg vet at en del andre bruker de ”lovlige unnskyldningene” om at man tar medisiner, er gravid eller at man kjører bil – men det ligger ikke i min gate. Jeg skjuler aldri at jeg er avholds og lar være å drikke fordi jeg mener verden blir bedre av det.

Hva legger du i ordet fest?
Fest er en uformell samling folk som har det hyggelig sammen! Ut over det kan det være så mangt. 10 venner hjemme i stua, 100 Juventere på julebord, en gjeng som går ut på byen en lørdag kveld, bursdagsfeiringer og så videre. Det kan innebære musikk, dans, samtaler, god mat etc.

Hva synes du er den viktigste ingrediensen i en bra fest?
Uten tvil menneskene! Men menneskene er også de som enklest kan ødelegge en fest. Det er et paradoks. Som medmennesker har vi ganske mye innflytelse på, og til dels også makt over, hverandre i så måte. Et ansvar vi bør være klar over.

Hvordan opplever du å være edru på fest når andre drikker?
Ja, det er jo normalen min så jeg vet ikke hvordan motstykket er. Men jeg koser meg, jeg! Jeg har alltid vært sjåføren i gjengen, med egen bil og alltid edru. Jeg plukker opp venner på vei til festen, kjører til byen så vi slipper taxiregninger, skysser folk hjem når vi vil hjem og vi slipper å vente på nattbussen. Hvorfor skulle folk ikke like å ha meg med på fest? Neida. Å være edru når andre drikker kan fort bli spesielt, men mest fordi de som drikker gjør det spesielt. Mange spør og maser, og gjør det så tydelig at jeg gjør noe annerledes, at jeg ikke følger normen. Når jeg er på fest med mennesker som drikker, men som er vant til å henge med venner som ikke drikker, blir det ikke samme fokuset, og stemninga blir mye mer avslappa. Og så er det jo morsomt å være edru når andre blir fulle. Man får jo med seg mye om mangt!

Dersom du arrangerer en alkoholfri fest, hva gjør du for at den skal bli vellykket?
Samler vennene mine. Mer skal det ikke til! Jeg tror ikke man må styre så mye ekstra med mat og aktiviteter enn til vanlig. Det handler om innstilling. Å ha det gøy er ikke synonymt med å drikke – det er bare så mange som ikke vet det.

Hva skal til for å fremkalle lykkefølelse hos deg?
Lykke er jo så mangt. Det er for eksempel stor forskjell på lykkeeksplosjonen som sprengte i hver krok av kroppen når jeg ble valgt til forbundsleder og den varme lille lykken jeg kjente da jeg fikk en fin sms fra en god venninne nå nettopp. Eksplosjonene kommer med varierende hyppighet, og er veldig morsomme. Men de små lykkeblaffene i hverdagen kan også utgjøre stor forskjell!

Det er mange ting som gir meg lykke: Å få til noe – både på jobb og privat. Venner. Å stå på eksamen. Juventesamlinger. Familien min og de firbente i mitt liv. God mat. En gira mail fra et medlem som er klar for å redde verden! Musikk. Å se at andre har det bra. Å være forelska. Å være sammen med folk jeg setter pris på. Gode overraskelser. Jula. Å bli kjent med nye folk. En bra samtale. Første sommerdag. En klem. Å få ferdig noe jeg har jobba lenge med. Å danse hele natta. Og til sist får jeg tillate meg litt materialisme: en ny lipgloss er lykke på boks!

Nå om dagen går jeg og venter på en stor lykke: snøen! Som nordlending i eksil i Oslo lengter jeg vilt og uhemmet etter det velsignede hvite, som lyser opp, pynter og isolerer. Jeg gleder meg til Kong Vinter kommer tilbake og det knitrer under skoene igjen!