Knut T. Reinås

I dette nummeret har vi intervjuet vidt forskjellige personer om deres forhold til alkohol og til fest. Flere er hva vi ville kalle ”moderate alkoholbrukere”. Felles for alle er likevel at de ikke syns det er nødvendig å drikke alkohol for å føle seg lykkelig. Flere nevner også at alkohol er et hemsko i forbindelse med arbeid. Og noen nevner at de trenger en unnskyldning for å la være å drikke, fordi drikkepresset er så sterkt. Noen, med muslimsk bakgrunn, reagerer så sterkt på deler av drikkekulturen i Norge, at de tar avstand fra den.

Likevel kan det nå se ut som om større deler av ungdomsmiljøene sakte har begynt å redusere alkoholbruken litt. Dette er i samsvar med en mer kritisk holdning til alkohol også i utlandet. I Sverige er Nordens første alkoholfrie pub startet. I Danmark har man innført alkoholfrie dager på studieturer. I EU-kommisjonen har man nettopp lagt fram en alkoholpolitisk handlingsplan som identifiserer alkoholproblemet som et helsemessig og også sosialt problem og forsøker å sette bremsene på.

I dette nummeret har vi derfor valgt å sette søkelyset på alt du kan oppnå ved ikke å drikke alkohol, og hvordan du skal få det til.