Petter Solberg I dag reiser han verden rundt og er godt betalt. Petter Solberg har 280 reisedøgn i året, har base i Monaco, tjener minst 30 millioner i året, og farter mellom kontinentene som andre krysser kommunegrensene. I en alder av snart 30 år har han skaffet seg familie også, men Petter Solberg tok seg tid til en god, og lang ungdomstid. Og da sto ikke alkoholen og festing i fokus.

- Nei, da var motorsport det viktigste, ler lysluggen, som aldri følte trang til å ligge under bordet. Han lå under bilen, skrudde, mekket, fant ut hva alle de merkelige delene var. Takket være foreldrene, som drev med bilcross, fikk han duften av drivstoff inn med morsmelken. Den lærevillige lillebroren diltet etter storebror Henning, og begge lærte alt fra bunnen av.

- For meg har disse årene betydd alt. Jeg fikk interessen for bilsport, og man ser jo hva det har ført til, smiler alltid positive Petter Solberg. Han er i verdenseliten i rally, etter å ha kjørt sitt første bilcrossløp dagen etter at han fikk førerkort. Unge Solberg kunne knapt vente med å bli 18 år. Han visste hva han ville. Han skulle bli en superstjerne.

Veldig målbevisst

Petter Solberg - Dersom man setter seg mål her i livet, er det mulig å oppnå det meste. Jeg tror det betyr utrolig mye for barn og unge at de har foreldre som backer opp. Det hadde jeg, og derfor ønsker jeg å gi mine barn den samme støtten, sier han. Petter Solberg og kona Pernilla er foreldre til tre år gamle Oliver, som er med pappa så ofte som det er mulig og forsvarlig. Ikke alle plasser egner seg for en livlig krabat. Det kan være varmen, eller rett og slett fordi reisen er for lang.

- Rus? Jeg ruset meg på idretten. Danset, drev med mange ting, kjørte elektronisk bil. Interessen min gikk i den retningen. Det ble ikke plass til så mye festing og utagerende virksomhet, sier Solberg. Han føler ikke at han gikk glipp av noe. Da han tegnet kontrakt med Ford i 1998, ble et viktig mål nådd. Petter Solberg solgte seg så godt at sjefen Malcolm Wilson falt for lysluggen fra Norge. I år 2000 ble han hentet inn av Subaru, der David Lapworth er sjef. Siden den gangen har Mr Hollywood, som den populære kjøreren kalles, blitt toer i VM, og deretter verdensmester. I år går finalen i Australia i november. Da skal han kanskje feire med champagne igjen?


Fakta

Petter Solberg

Født: 18. november 1974

Bosted: Monaco

Sivilstand: Gift med Pernilla En sønn, Oliver, født 23. september 2001

Klubb: KNA Indre Østfold

Hobbyer: Sykling, squash, Playstation, lek og moro med motoriserte kjøretøy.

- Det er tradisjon i motorsport. Det ville sett litt rart ut å sprute med melk, ler Solberg, som ikke akkurat drikker innholdet i de flaskene han får. Dråpene lander over fotografer, journalister, mekanikere og alle andre som er i nærheten. - Programmet er dessuten så hardt, og reisene så mange, at det ikke nytter å ødelegge formen ved å feste, legger han til.

Petter Solberg er måteholden, og maner til en fornuftig bruk av alkohol.
- Det å brenne for noe, ta ut interessen i et levende engasjement, gir samme herlige opplevelse. Jeg følte meg ganske ruset da jeg ble verdensmester i Wales på slutten av fjoråret. Jeg ville ikke byttet bort den opplevelsen med en fyllefest, sier han.

METTE BUGGE | tekst