Skolegangen ikke endt

'Knut T. Reinås Skolegangen er i dag ikke endt når russetiden begynner. Tvert i mot er det fortsatt undervisning, og eksamen begynner først etter at russetiden er over. Den dokumentasjon som vi og andre har framført, viser med all mulig tydelighet at russefeiringen for alt for mange går ut over eksamensforberedelsene.

Ikke til glede for alle

Russefeiringen blir ofte ikke til glede for russen selv – i alle fall ikke for alle. Statistisk sett er hver 12. russebil involvert i en ulykke av mer eller mindre alvorlig art. Også reduserte karakterer, knuste forhåpninger om å komme inn på den videreutdanning man vil og kanskje også få sitt bilde spredd på Internett og MMS i situasjoner som kanskje ikke burde ha vært foreviget, er minussider som mange russ får negative erfaringer med. Dette finnes det mange eksempler på.

Russefeiringen blir heller ikke til glede for omgivelsene – i alle fall ikke for alle. Selv om Oslo-politiet satte foten ned for lydanlegg utenpå russebilene i 2006, slik at det ble en forbedring i forhold til støy, er russefeiringen årlig til sjenanse for mange mennesker. Toppen av isfjellet ser vi gjennom innlegg i avisene.

Alkoholen står i sentrum

Russefeiringen er sterkt preget av alkohol. For en del russ legges det i russetiden grunnlag for alkoholvaner som på lengre sikt kan få alvorlige helsemessige følger for den enkelte, i tillegg til den risiko som akutt fyll medfører. Russeknutene er med på å glorifisere fylla. Undersøkelser viser også at avgangselevene vet for lite om rusgifter, og det de vet har de ikke lært i videregående skole.

Kommersielle krefter ønsker å opprettholde festingen

Økonomiske interesser som står bak de store russetreffene, salg av russeeffekter, russekroer etc., har fordel av den omfattende feiringen. Skolen brukes som markedsførings- og salgsområde for tiltak fra disse kreftene. Den enkelte russ og foreldrene betaler en stadig dyrere russefeiring.

Kunnskapsdepartementet må på banen

p> Kunnskapsdepartementet hevder at russefeiringen er en privatsak og den enkeltes eget ansvar. Alle fakta og dokumentasjon viser at slik er det ikke. Det er ikke en privatsak om frafallet i videregående skole er høyt, om mange som har gått tre år på skolen ikke får tatt eksamen på grunn av russefeiringen, om vi taper i kunnskapskonkurransen med andre land, om andre elevers skolegang blir forstyrret, om vanlige mennesker blir forstyrret av overhåndtagende støy og bråk på nettene, om politi og veimyndigheter må sette inn ekstraressurser for å holde russefeiringen innenfor noenlunde lovlydige rammer.

Forbundet Mot Rusgift ønsker en russefeiring med startpunkt i 17. mai og den allminnelige feiring av nasjonaldagen. Vi kan ikke forstå at noen ansvarlig myndighet kan være uenig i dette, som alle instanser i skolen, inklusive russen selv går inn for.

Kunnskapsdepartementet sitter nå med nøkkelen til en bedre russefeiring.