Svar: Fra vår temaside om hasj siterer vi følgende:

Når man spiser/røyker cannabis får man en viss konsentrasjonsendring av THC i blodet over tid. Konsentrasjonen i hjernen vil noenlunde tilsvare den konsentrasjonen man har i blodet. Det er nokså klar sammenheng mellom den konsentrasjonen av THC man kan måle i blodet og den følelse av rus som personen opplever. Det er altså ikke noen forskjell mellom cannabis og andre rusgifter på dette området. Stoffet omdannes i kroppen, det er derfor det blir borte.

Det har av og til vært diskusjoner om at man har THC i kroppen lenge, og det er til en viss grad riktig at man har spor av THC i kroppen lenge. Men selve THC går over i lave konsentrasjoner etter 3-4 timer. Man kan måle THC i blodet i 6-8 timer etter inntak. Deretter blir det vanskelig å måle. Men i urinprøver kan man måle spor etter THC i lengre tid, faktisk kan man finne inaktive omdanningsprodukter, THC-syre, i opptil 40 dager etter inntak.

Man kan også måle THC-produkter i blod og urin også etter s.k. «passiv røyking» av cannabis. Det skal riktignok en del innsats til, men det er fullt mulig. Dette kan ha en betydning i straffesaker. « Hele denne artikkelen finner du her. Det er altså mulig å måle spor av cannabis i urin etter «passiv røyking.

Det vil imidlertid være vanskelig ved hjelp av urinprøver å måle «promillen», dvs. mengde av cannabis som er inntatt, da forbrenningsproduktene befinner seg i kroppen så lenge, og det kan være vanskelig å anslå hvor lenge siden det er at cannabis ble inntatt, og hvor stor mengde som er forbrent. Her vil det også kunne være individuelle variasjoner.

Om det er klokt eller sunt for en idrettsgutt å oppholde seg i et cannabis-røykfullt rom så lenge er en annen sak. Dette bør du kanskje snakke med sønnen din om.