De beskriver her bl.a. reaksjonen ved mistanke om ureglementert forskrivning hos enkelte leger av vanedannende legemidler..

I Norge føres det er streng linje med hensyn til bruken av vanedannende legemidler. Helsetilsynet skal ikke føre tilsyn med pasienters atferd og legemiddelbruk, men skal sikre forsvarlig bruk av disse legemidlene ved å føre tilsyn med at legene opptrer forsvarlig i sin forskrivningspraksis.

Legemiddelmisbruk dreier seg først og fremst om varig eller periodevis bruk av vanedannende legemidler uten forsvarlig medisinsk indikasjon, der hovedhensikten er å oppnå ruseffekt, regulere bivirkninger av manglende inntak av (andre) legemidler eller forstreke virkningen av annet misbruk.
Vanedannende legemidler er først og fremst de sterke smertestillende legemidlene, angstdempende/beroligende legemidler og sovemedisin. De vanedannende legemidlene vil kunne ha uheldige effekter og føre til avhengighet og misbruk. For rusgiftavhengige vil vanedannende legemidler kunne være attraktive i tillegg til andre rusgifter som alkohol og illegale narkotiske stoffer. Legemiddelavhengighet er en tilstand av fysisk, atferdsmessig og psykologisk art som kan oppstå som følge av jevnlig bruk av vanedannende legemidler over tid. Tilstanden er karakterisert ved en sterk følelse av behov for inntak av legemidlet.

Tilsynsvirksomhet: Det forekommer dessverre fra tid til annen at leger ved ukontrollert og usystematisk forskrivning ikke er tilbakeholdne nok, slik at et overforbruk eller misbruk blir etablert, eller at uforsvarlig legemiddelbruk blir opprettholdt, samt at alternative hjelpetiltak ikke blir iverksatt. Statens helsetilsyn har utarbeidet er grundig veileder om Vanedannende legemidler, Forskrivning og forsvarlighet, IK-2755, som danner grunnlaget for god forskrivningspraksis.
Når Helsetilsynet i fylket får mistanke om uforsvarlig forskrivning av vanedannende legemidler, innhentes det opplysninger fra vedkommende lege og fra aktuelle apotek om hvilke resepter utstedt av vedkommende lege som er ekspedert i et gitt tidsintervall. På grunnlag av slike opplysninger, samt opplysninger fra pasientjournaler om pasientens problemer, symptomer, diagnose og eventuelle alternative behandlingstiltak, vil en så kunne danne seg et billede av om forskrivningen er i tråd med god praksis.

Leger er pålagt særlig aktsomhet ved forskrivning til rusgiftavhengige pasienter. Forskrivning av rikelige mengder vanedannende smertestillende og beroligende legemidler vil i slike tilfeller ikke være i overensstemmelse med god praksis. Inntak av et annet vanedannende legemiddel enn en illegalt rusgift vil være å opprettholde stoffbrukeratferd, med mindre forskrivningen skjer som ledd i et systematisk rehabiliteringsopplegg
Legemiddelassistert rehabilitering
innbefatter at vedkommende stoffbruker inngår i en bindende behandlingsallianse med hjelpeapparatet for å kunne oppnå normale psykososiale relasjoner, normal opplærings- eller yrkesaktivitet samt stabile boforhold og god helse. Bruk av legemidler som metadon og buprenorfin (Temgesic eller Subutex) erstatter trangen til heroin. Bruken av disse legemidlene skal være et hjelpemiddel i rehabiliteringen ved å døyve symptomene på manglende herointilførsel. Slike legemidler kurerer ingen for heroinavhengigheten og har absolutt ingen nytte for personer som er avhengige av alkohol, amfetamin eller beroligende/sovemedisiner.
Enkelte leserbrev spør hvorfor det blir reagert i forhold til leger som har vært til hjelp for enkelte misbrukere. Lies og Ekeids forklaring er at Helsetilsynets reaksjoner bygger på omfattende dokumentasjon av skadevirkningen i slike saker. Selv om disse legene har opptrådt forsvarlig overfor noen pasienter, er det dokumentert at de har gått klart utover det forsvarlige i mange og gjentatte tilfeller. Reaksjonen kan ha flere former: Advarsel, tap av retten til å skrive ut legemidler eller tap av autorisasjon som lege. Før den endelige reaksjonen har legene fått flere meldinger fra Helsetilsynet på at de har en uakseptabel praksis. Denne typen reaksjon kommer med andre ord ikke som noe lyn fra klar himmel for legen.

Du kan lese innlegget i Tønsbergs Blad her.