Aina Nygård og Jørgen Brudal Sandnes fant hverandre gjennom dansen for sju år siden, og seilte i år opp som verdenscup-mestere i boogie-woogie. Mye tid og energi går til dans, med trening 10-15 timer trening i uka og konkurranser i helgene. Dessuten kommer gratis instruktørvirksomhet i tillegg, samt sosialt dansesamvær med kolleger. Kort sagt: Det går i dans for de to som suser av gårde gjennom travle hverdager.

Dans

Partyfaktoren forsvinner

Det var gjennom et boogie woogie-kurs i Idretteslaget ved universitetet i Trondheim (NTNUI) at Aina og Jørgen traff hverandre. Dansemiljøet i NTNUI er svært aktivt med sine 600 medlemmer og med flere utøvere på toppnivå. De to startet som dansepartnere, og ble etter hvert også kjærester. Flere i miljøet har møttes på denne måten, så dansegulvet kan være en fin arena å treffe folk på - og da ikke bare potensielle partnere. Miljøet er åpent og sosialt, med mange ulike typer mennesker, og kan være en finn innfallsport for nyankomne studenter som orienterer seg i terrenget i Trondheim. Felles for de som knytter seg til dansemiljøet er at partyfaktoren forsvinner fort når de begir seg ut i swing-svingene….
- Mange av studentene er litt party-party når de kommer hit i starten. Men det forsvinner av seg selv etter hvert, sier Jørgen.

Går mest i vann

Ikke er det snakk om noe totalavholdsmiljø, og ofte er det tilgang på alkohol på dansefestene. Det er bare det at baren nesten ikke selger alkohol fordi ingen kjøper. Det går mest i mineralvann, vann og kaffe. Tidligere arrangerte NTNUI dansekvelder på byens utesteder, men utestedene ga opp danserne ettersom de ikke la igjen særlig mye penger i baren…. Dansekveldene arrangeres derfor nå i klubblokalene.
- Vi vil ikke være sære, men faktisk synes vi det kan være morsommere å dra opp på universitetet en fredag kveld, ta fram trampolinen, danse og bare ha det moro, i stedet for å sitte på utested hvor vi ikke hører hva vi sier, mener Jørgen.
- Og det ser ut som vi har greid å bygge opp et miljø i klubben hvor folk trives sammen, supplerer Aina.

Rusen er i dansen

- Man blir nesten litt rusa av dansegleden, og føler ikke behovet for alkohol. Rusen er å være i musikken og skape samspill og nye bevegelser. Og når man improviserer, som vi gjør både i konkurranser og på vanlige dansekvelder, er det umulig å kombinere dans og øl. Da blir det krøll, bokstavelig talt, for når du improviserer må du være helt skjerpa og i tett kommunikasjon med partneren, understreker Aina.

- Dansen fyller opplevelseskvoten. Du mister mye av danseopplevelsen hvis du drikker - og det er danseopplevelsen folk vil ha. Dessuten gir det kick å mestre nye trinn og kombinasjoner, det å få det til, sier Jørgen, som var en pasjonert fotballspiller da han startet med dansen. Gjennom idretten hadde han en mangeårig bevegelsesbakgrunn, og kombinert med evnen til å lære nye teknikker og en sterk treningsvilje, lå veien åpen for denne nye idretten.

- Dans er sosialt og meningsfullt, og du kan holde på med det til du er langt oppe i årene, understreker Jørgen. Omtrent i munnen på hverandre refererer de to ivrig og inspirert til sommerens kurs med den meget aldrende, men svært så spreke Hellza Poppin. Amerikaneren som laget ultrapopulære dansefilmer allerede på 30-tallet har nå rundet 90 år, og ser ut til å klare seg meget godt på dansens berusende virkning.

Drives av dansegleden

Inntil nylig har de bare brukt ubetalt fritid på den altoppslukende hobbyen, men i år satser de på toppidrettsnivå. De har fått stipend fra Olympiatoppen og gjennomfører topptrenerstudier, ved siden av alt det andre. De har derfor trappet noe ned på de tidligere fulltidsjobbene som henholdsvis dataingeniør (Jørgen) og sykepleier (Aina).
- Men vi er veldig bevisst på at vi ikke skal leve av dette. Når pengene kommer inn i bildet, er jeg redd at man kan miste fokuset på dansegleden, mener Aina.
- Og det er jo den som driver oss, som gjør at vi orker å holde på som vi gjør! Dessuten tror jeg man trenger den motivasjonen for å lykkes, for å danse godt, skape show og kunne formidle noe til publikum, sier de. Og det lykkes de tydeligvis godt med, etter tre Worls Cup-seire på rad i boogie woogie!

Mer info om dansemiljøet i Trondheim: www.ntnui.no/dans

Idunn Haugan | tekst