De mange som har brutt sin avhengighet og i dag lever et ordnet liv, har både samlet og enkeltvis mye erfaring og kunnskap om veien inn i avhengighet, livet som stoffbruker og veien ut av avhengighet og stoffbruk. Dette kom klart og tydelig fram i løpet av de to dagene. Kronprinsparet valgte også å legge sin første opptreden etter brylluppet til festivalen, og foretok en høytidelig åpning. Det største lyspunktet var kanskje likevel fakkeltoget gjennom Lillehammer sentrum lørdag kveld, hvor over 1000 fakler viste at er det vilje og håp, så nytter det.

En rekke organisasjoner, institusjoner og offentlige instanser hadde satt av helga til å delta på festivalen, og disse markerte også på ulikt vis sin støtte til festivalen og dens formål. FMR hadde stand på festivalen. Her kan du lese Forbundet Mot Rusgifts hilsen til festivalen før fakkeltoget. Her kan du lese NTB-s reportasje fra festivalen.

Som en del av oppkjøringen til festivalen presenterte NRK-TV filmen "Bettys tårer", og mange aviser hadde intervjuer med tidligere stoffbrukere. Se f.eks. Dagsavisens oppslag her og her. Her er Dagbladet/Start.no's oppslag. Betty Johnsen, som er en av hovedpersonene i filmen, har lagt ut sin historie her (velg e-forum og "Det nyttet"). En del media valgte å profilere narkotikaspørsmålet med reportasjer om harm reduction-tiltak i dagene før festivalen, og Aftenpostens omtale av festivalen kom i et innlegg om sprøyterom, som du kan
lese her.


Fakkeltog på Lillehammer under festivalen

Også fagkonferansen "Fra håpløshet til verdighet" som ble arrangert over tre dager i forkant av festivalen, hadde en optimistisk grunntone, og det ble lagt fram mange eksempler på at et liv uten stoff er oppnåelig dersom både hjelpere og stoffavhengige kjemper hardt nok og lenge nok for det. Ros til Borgestadklinikken for prikkfri gjennomføring av dette viktige fagseminaret.

Det arbeidet som ble gjort i forkant av Det Nytter-festivalen og det nettverket som på denne måten er blitt skapt, vil bli videreført bl.a. gjennom nettsiden: http://www.detnytter.no/, og ytterligere oppfølgingstiltak vil komme etter hvert. Folk med ideer blir oppfordret til å sende innlegg til eForum, som du også finner på denne siden. Forbundet Mot Rusgift vil naturligvis også følge opp arbeidet på sin måte, og det regner vi med nå vil skje i en rekke organisasjoner, institusjoner og hos mange enkeltpersoner. Stå på. Det nytter.