Markering av verdens overdosedag

Forbundet Mot Rusgift inviterte til markering av verdens dag mot overdoser og andre narkotikarelaterte dødsfall fredag 31. august. Møtet fant sted på Litteraturhuset i Oslo.

Thomas Clausen (professor og leder av SERAF)  snakket om overdoser – årsaker og tiltak.
Han understreket at mange overdoser forekommer i den gruppen på kanskje 2-3 000 opioidbrukere som ikke er inne i LAR – Legemiddelassistert rehabilitering, men at mange av disse også er aldrende. De lavterskeltiltakene vi har i Norge virker så godt at gjennomsnittsalderen bland de døde er ca. 10 år høyere enn gjennomsnittet i Europa. Han la også vekt på at mens heroinoverdosene har vært for nedadgående i flere år, stiger forbruket av forskrevne opioider, som Tramadol og Oxycodon, og disse forårsaker også mange overdosedødsfall. De tiltakene vi har har i liten grad rettet seg mot den siste gruppen.
Thomas Clausen[2].JPG
Foto: FMR

Linn Gjersing (senior forsker ved FHI) snakket om overdoser i nye brukergrupper.

Hun var spesielt opptatt av brukere som av og til injiserer heroin, men som hovedsakelig bruker andre stoffer, særlig sentralstimulerende rusgifter. Det viser seg at mange i denne gruppen også er utsatt for overdoser, gjerne relatert til at deres mer sporadiske heroinbruk fører til lavere toleranse, slik at ursattheten for å pådra seg en overdose er større.

Linn Gjersing[1].JPG
Foto: FMR