Dag EndalI oktober 2002 var 22 deltakere samlet til dialogkonferanse i regi av Det Nytter-nettverket. 22 forskjellige individer, men med to ting felles: For det første hadde de alle en intens erfaring med alkohol- og narkotikaavhengighet. Men viktigere: De visste alle at slik avhengighet ikke er en skjebne du trenger å godta. De hadde alle opplevd: Det nytter

Det nytter å komme seg ut av langvarige avhengighetsforhold til narkotika og alkohol. Det nytter å komme seg ut av en tung og trist tilværelse. Og det nytter å skape seg et nytt og bedre liv etterpå.

På dialogkonferansen fikk alle de 22 fortelle sine historier. Litt om hvordan de kom inn i avhengigheten til rusgifter, men mest om hvordan de kom ut av avhengigheten igjen. Hvilke erfaringer har de gjort underveis? Finnes det erfaringer som kan være til nytte og inspirasjon for andre i samme situasjon: Hva var viktigste drivkraft for å bryte med rusgiftene? Hvor er det hjelp og støtte å hente? Hvilke hindringer må en regne med å møte? Hva kan de rugsiftavhengiges omgivelser gjøre?

De 27 timene Det Nytter-folket var samlet, ble en sterk opplevelse. Sikkert sterkest for de som skulle stå fram med sine liv, sine historier og sine bitre erfaringer. Men samtidig mer enn sterkt nok også for oss 20 som fikk være tilhørere til innlegg og diskusjoner. Disse dagene bærer vi med oss videre resten av livet.

Du møter 21 av deltakerne i denne boka. De har sine helt forskjellige historier å fortelle. Like forskjellige som personene og omstendighetene. På dette området finnes ikke én enkel sannhet, én fasit som alle må følge, ikke én universalløsning som skal hjelpe alle. Dette mangfoldet håper jeg blir gjenspeilet i denne boka.

Målet med dialogkonferansen var å få fram erfaringer som kan bli til inspirasjon for flere som ønsker å bryte ut av avhengighet av rusgifter. Men også å trekke ut noen linjer og prinsipper som kan være til hjelp for alle oss andre som er rundt de rusgiftskadde, enten det er som profesjonelle eller som medmennesker. Boka er derfor blitt en blanding av faglige betraktninger og livshistorier. De som har villet det og har sett muligheten for det, står fram under fullt navn. De øvrige opptrer med oppdiktet identitet. Men historiene er ikke oppdiktet.

Når en skal trekke hovedlinjer og konklusjoner gjennom en slik samling av historier fra virkeligheten, betyr det å forenkle. Slik blir bildet tydeligere. Men dermed ikke sagt at det er enkelt i virkeligheten. Verken for de avhengige selv, lege, sosialkontor, pårørende eller venner. Det forteller historiene tydelig nok. Poenget for Det Nytter-nettverket er ikke å narre noen til å tro at det er enkelt å starte livet på nytt, men å inspirere noen til å tro at det er mulig!

Her finner du FMRs temaside om Det Nytter-nettverket.
Her finner du omtale av boka "Vi greide det... - 21 historier som viser at Det nytter!