Les artikkelen i VG her og i i Aftenposten her. Stortinget kunne ventet til EU eventuelt kom med et pålegg. Kommunene burde nemlig fått tid til å forberede salget av rusbrus.

Nå sendte i stedet Stortinget rusbrusen i butikkene lenge før de måtte, mener kommuneoverlege Terje Vevatne i Sola. Han er svært oppgitt over at rusbrusen fra nyttår gikk fra Vinmonopolet til butikkene.

En nederlandsk undersøkelse kan også tyde på at rusbrus gir høyere promille en tilsvarende mengder alkohol fortært i form av brennevin.
- Foreldre kan stoppe salg av rusbrus. Vi trenger foreldrene i kampen for å få rusbrusen ut av butikken, sier leder i Alkokutt Trine Stensen Lunde. Og det kan trenges ,for mange steder i landet kommer det nå meldinger om at 18-årsgrensene ikke blir fulgt, f.eks:. To 16 år gamle jenter kjøpte rusbrus på to av seks butikker i Kristiansund , og i Tromsø fikk 15-16-åringer kjøpt i halvparten av tilfellene, mens i Bergen solgte 10 av 12 butikker rusbrus til mindreårige:

På Actis' stiftelsesmøte oppfordret Sosialminister Ingjerd Schou kommunene til å inndra salgsbevillingen ved overtredelse av reglene.