Akutte virkninger

Effekten er avhengig av dosen, hva man forventer, hvor mye man har prøvd før, hvor, når og med hvem man tar stoffet og hvordan man inntar det.. Effekten merkes etter en halvtime og kan vare ti timer eller lenger. Vi vet ikke nøyaktig hva som skjer i hjernen under rus, men rusen kan gi en følelse av lettelse, fulgt av latter eller gråt. Sanseinntrykkene forandrer seg, farger, syn, hørsel og lukt oppleves annerledes, og man kan få illusjoner (virkeligheten er forandret) eller hallusinasjoner (ting som ikke har rot i virkeligheten). Faren for "bad-trips", dvs. ubehagelige sanseopplevelser, "mareritt i våken tilstand", forvirring og panikk er alltid til stede. Den kraftige hallusineringen er farlig, for han eller hun som hallusinerer, kan bli voldelig og panisk, innbille seg ting som ikke skjer, og utsette seg selv og andre for fare.

Virkningene av PCP er mest uforutsigbare. Effekten inntrer etter få minutter og varer 4-6 timer. Overdosering kan føre til bisarr, voldelig og selvdestruktiv oppførsel.

Både LSD og PCP har også en viss oppkvikkende effekt som varmer opp kroppen, får hjertet til å banke fortere og blodtrykket til å øke, med fare for heteslag, indre blødninger, infarkt og slag i hjerte eller hjerne på samme måte, men i mindre grad, som kokain og amfetamin.

Virkninger ved gjentatt bruk

LSD-rusen blir mindre kraftig for hver gang stoffet tas, så de fleste brukerne tar LSD sjelden med lange pauser mellom hver gang. PCP er derimot svært vanedannende, og storbrukere tar gjerne stoffet på nytt hver tredje dag. Jo flere ganger man bruker stoffet, jo større er sjansen for at det skjer skader eller ulykker under "bad-trips". Rent kjemisk er det usikkert hva langtidsbruken gjør med hjernen, men depresjoner og sinnssykelignende symptomer ser ut til å være en følge av langtidsbruk. Flashbacks, ukontrollerte gjenopplevelser av hallusinasjonene, kan komme igjen i flere år etter at man har sluttet å ta stoffet.

Kilder

Sosial- og helsedirektoratet avdeling rusmidler - Fakta om rusmidler