www.fmr.no

Nyhetsbrev til russestyret ved skolen

Publisert 2007-04-17

Forbundet Mot Rusgifts holdningskampanje med mål om å skape en bedre russefeiring gir resultater.

Etter russefeiringens avslutning i 2006 viste en rundspørring til 26 politidstrikter at et stort flertall har hatt langt færre anmeldelser enn de foregående år. Ingen av de 26 politidistriktene melder om at russen har hatt en verre oppførsel enn tidligere.
Russetog

En undersøkelse gjennomført i 2002 blant 4.200 russ viste at 70 % mente at russefeiringen var fyll og fest døgnet rundt. Nå viser russen at de har respekt for lover og regler og samarbeider godt med Politiet.

- Under en russepresidentsamling med 125 representanter fra hele landet, var det helt tydelig at russen også ville noe annet enn fyll og fest, sier leder Knut Reinås i Forbundet Mot Rusgift.

Alle ønsket en sikker og forsvarlig russefeiring. Veldedig arbeid stod høyt på listen over aktiviteter de ønsket gjennomføre, og det er gledelig se hvordan dette nå blir gjennomført i store deler av landet.

Null-toleranse

Politiet satte i fjor null-toleranse i forhold til overtramp fra russens side og det har gitt resultater. Gjennom god kommunikasjon har Politiet fått russen til å forstå at russefeiring ikke er en akseptert unntakstilstand.

Politiet har ansvar for både russ og befolkningen forøvrig. Politiet har ansvar for at folkefesten skal være trygg, positiv og ordentlig. Ikke bare for russen og politiet, men for hele befolkningen.

Hvor går grensen?

Vi anbefaler alle å å gå inn på www.politiet.no. Der informerer politiet russen om hvilket hjemmelsgrunnlag politiet har. Vi nevner noen av punktene her, men det anbefales å studere politiets sider godt.

Vi er helt klar over at det kun er noen få som overskrider grensene. Hjelp hverandre med å la dette bli en russefering som overgår alt annet, med bare gode minner, sier Ivar Løland, Politiet i Oslo.

Husk: Bøter er ikke bare å betale - de kan gi konsekvenser resten av livet.

Ikke alle er kjent med lovverket og hva det blir gitt bøter for. Enda flere mangler kjennskap til konsekvensene av bøter. Å bli bøtelagt betyr ikke bare å betale Det betyr at du kommer i politiets rulleblad, hvor noen forseelser blir strøket etter fem år, andre står resten av livet Mange yrker krever helt rene rulleblad.
Blir det krevd utvidet attest, er mange dører stengt. Dessuten trenger du visum for å besøke en rekke land, Det føles veldig urettferdig når et land nekter deg adgang mange, mange år etter russetiden på grunn av en ordensforstyrrelser. Det er dumt å komme i en slik situasjon bare fordi man ikke følger reglene.

Russequide til en helt fantastisk russefeiring

Opplæringsdirektøren i samarbeid med russens hovedstyre i Bergen, Trygg trafikk, Bergenspolitiet, Elevorganisasjonen, Bergensklinikkene og Fylkesmannens helseavdeling har laget et flott hefte: Russeguide til en helt fantastisk russefeiring.. Heftet er ikke større enn at alle kan ha det i lommen på russedressen. Mot Rusgift har fått tillatelse til å gjengi mange av de gode rådene som finnes i den guiden.

Nyttig om alkohol

Alkohol påvirker hjernen. Hvordan den virker avhenger blant annet av hvilke planer du har med den. For eksempel blir de fleste gladere hvis de vil bli gladere. Jentekroppen tar i mot alkohol på en litt annen måte enn gutter. Det er derfor uklokt – og farlig – for jenter å drikke sammen mengde alkohol som gutter. Når man er premenstruell, tåler man alkohol dårligere enn vanlig.

Husk: mat, nok væske og søvn i russetiden og før eksamen!

Visste du at:

det farligste med rusgifter er at dømmekraften reduseres mange har blitt fulle på alkoholfri drikke – fordi de trodde det var alkohol i den det tar ca to timer å forbrenne en boks øl når man veier ca 60 kilo alkohol kombinert med tabletter er risikabelt blant annet fordi det påvirker pustesenteret ditt

Trafikk

Slik unngår du ulykker og problemer i trafikken Sultne og trøtte såfører er en risiko for seg selv og andre. Sørg derfor for at sjåføren får nok mat og søvn. Si i fra hvis du syns sjåføren kjører for fort. Og – husk bilbelte! Trafikkpolitiet er alltid aktivt i russetiden, både med fartskontroller og promilletester. Ikke minst er de nøye på at bilen er i godkjent stand. Sørg for at de ikke tar fra deg bilen. Husk alltid å ha med vognkort og førerkort.

Visst du at:

halvparten av de som dør i trafikken, ikke bruker bilbelte
de fleste av de som blir drept i bil, er passasjerer
Svært mange trafikkulykker skyldes alkoholbruk

Bestemmelser for russebiler

Trøbbel

Politiet er til for din skyld..., men hvis du vil unngå å havne i strafferegistret hos politiet, er det lurt å ikke

Visste du at:

Vennskap og sex

Ta vare på vennene dine.
Alle skal ha gode minner fra russetiden. Hvordan kan du ta vare på dine? Det er lettere å beholde vennskap når man respekterer hverandre. Få gjerne nye venner i russetiden, men ikke bytt ut dem du allerede har! Alle trenger noen som støtter og korrigerer en når det trengs, slik at en ikke blir forlatt når festen er over eller når noe blir vanskelig.

Forelskelse eller kjærlighetssorg i russetiden

Å være forelsket kan gi både deilige og forferdelige følelser – fra yrhet og kåthet til savn, sjalusi og smerte. Har du kysset noen ennå? Kanskje du allerede har hatt sex med noen – eller kanskje du har veldig lyst?
Noen ting kan være greit å vite uansett.

Visste du at:

Voldtekt

Hvis du blir utsatt for en voldtekt:
Først av alt: En voldtekt er aldri din skyld. Den er ene og alene overgripers ansvar og skyld.
Men: Voldtekt kan skje alle, også deg.
Pass på hverandre.
Det er større risiko for at overgrep skjer i rusgiftpåvirket tilstand.
Om det skulle skje med deg, snakk med noen om det, og oppsøk lege.

Lure tips