www.fmr.no

Intervjuer

Bånn ærlig

Av Kristin Sagberg

Publisert 2003-04-01

bånn ærlig
Bånn ærlig er en bok om menneskeverd. Livet har små marginer. Noen "faller utenfor", mens andre klarer å balansere på den slakke lina. I denne boken møter vi fem personer som sliter med alkohol- eller stoffproblemer. Alle har kontakt med det sosiale og kristne arbeidet som Frelsesarmeen driver i Urtegata 16.

Vi møter Per som skulle ønske han bare var en flekk på sin mors laken. Som har legens attest på at han ble født alkoholiker. Som ikke tør å besøke sin søster med mindre han får tak i et skudd. Som det betyr så mye for at nevøen kalte ham for "onkel". Flere ganger. Tor som begynte å drikke på sjøen for ikke å være dårligere enn de andre sjøfolkene. Som ikke lenger drikker tre liter brennevin om dagen. Som lager kobberstikk som hobby. Trine som går på metadon og håper stoffet vil gi henne en fremtid, men som likevel spiser Rohypnol. Som hadde en voldelig far. Som må ha en kosebamse for å få litt nærhet. Som tror hun hadde trengt en kjæreste. Omar som følte seg godtatt i gjengen som sniffet lim. Som savner sønnen sin som kom løpende mot ham og spurte: Er du pappaen min? Som har dårlig samvittighet overfor moren og søsteren. Som takker for at de aldri har gitt ham opp. Glenn som rydder og plukker søppel uten å få så mye som et takk. Som vil starte et "Koste bye ren og pen"-firma. Som ble sendt på barnehjem da han var 1/2 år gammel, som ble mobbet på skolen, som ble avvist og slått av fosterforeldre.

Boka er skrever på guttas og jentenes premisser. Det er deres historie som skal frem, og deres synspunkter.

Boka handler ikke bare om menneskeverd, men også om likeverd. Innerst inne er vi like som mennesker, uansett hvilken plass vi har fått i samfunnet.

Forfatter: Johan-Chr. Sandvand

Utgivelsesår: 2002

Ant sider: 224