Selv om dagens russ også innrømmer at de anser russefeiringen for å være så viktig at de lar det gå ut over karakterene, nekter kunnskapsdepartementet å møte til debatt om hvems ansvar dette egentlig er.

  • Djupedal sier at russefeiringen ikke er skolens ansvar, og med det skyver han ansvaret over på elevene og deres foreldre. En umulig oppgave for foreldrene å følge opp ettersom all organisering av russetiden skjer i skoletiden.
 
  • Regjeringen er og imot kommersialisering av skolen. Men likevel legges det til rette for en russefeiring med knallhardt økonomisk gruppepress. En grobunn for klasseskiller og kilde til utestenging og mobbing.
 
  • Hvorfor får russetiden så stor plass i skoletiden når kunnskapsdepartementet fastslår at dette ikke er skolens ansvar?
 
  • Russefeiringen var opprinnelig en feiring for å feire avsluttet skolegang – hvorfor feires denne avslutningen før, og ikke etter eksamen. Bør eksamen flyttes?
 
  • Den digitale identiteten/eksponeringen på Internett og på sms/film som russen og annen ungdom er utsatt for, er også svært farlig, og kan ha stor betydning for enkeltpersoners framtidsmuligheter. Hva kan skolemyndighetene gjøre for å bidra til å forebygge uheldige eksponeringer på nettet?
 
  • Veidirektoratet og politiet har vist enormt engasjement for å gjøre russetiden til en tryggere tid for russen. Er det ikke på tide at politikerne og skolemyndighetene også følger opp?
 
Kan samfunnet godta den ansvarsfraskrivelsen som kunnskapsministeren og skolemyndighetene legger for dagen i disse spørsmålene?
 
Innlegg fra:
Leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås
Leder i Norsk Lektorlag Gro Elisabeth Paulsen
Norsk Skolelederforbundet v/ Øyvind Tveitstul
Kunnskapsdepartementet var invitert men har svart at det er uaktuelt for dem diskutere saken.
Kontaktperson Forbundet Mot Rusgift: Forbundsleder Knut T. Reinås, tlf. 97595548