Her i landet har vi tradisjonelt hatt en såkalt «tørr» alkoholkultur, hvilket innebærer færre episoder med alkohol, men et mer omfattende inntak når vi først drikker. Den typiske norske helgefylla er et tydelig uttrykk for denne kulturen - selv om begrepet «tørr» kanskje ikke er det vi vanligvis tenker på i den forbindelse. Uansett; en tørr alkoholkultur innebærer at alkohol ikke er til stede i så mange sosiale sammenhenger. Til forskjell fra en «våt» alkoholkultur - som vi særlig kjenner fra sørlige land i Europa, hvor alkohol oftere inngår som en naturlig del av ulike sosiale sammenhenger, men med et lavere konsum hver gang man drikker.
I de seinere åra har vi imidlertid sett en økende utjevning mellom disse to drikkekulturene. Vi reiser mer og legger til oss nye vaner. Den enorme veksten i omsetning av vin her til lands, reflekterer mer enn noe annet denne utviklingen. Like fullt ser mange land i Europa på Norge som et foregangsland når det gjelder restriksjoner på markedsføring og omsetting av alkohol. For det forskning så tydelig viser, er at økt tilgjengelighet øker konsumet. Og med økt alkoholkonsum i befolkningen, øker også alkoholrelaterte problemer og skader.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.