Snart far - oftere edru

Ny undersøkelse viser at mange kvinner drikker under svangerskapet. Den gode nyheten er at norske fedre kutter alkoholen når partneren blir gravid.

FELLES PROSJEKT: «Det at norske fedre identifiserer seg med farsrollen allerede under graviditeten kommer blant annet til uttrykk ved at man ofte hører fedre (og av og til mødre) som sier at 'vi er gravid'», skriver kronikkforfatterne. 

NB! Modellklarert
FELLES PROSJEKT: «Det at norske fedre identifiserer seg med farsrollen allerede under graviditeten kommer blant annet til uttrykk ved at man ofte hører fedre (og av og til mødre) som sier at 'vi er gravid'», skriver kronikkforfatterne. NB! Modellklarert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her i landet har vi tradisjonelt hatt en såkalt «tørr» alkoholkultur, hvilket innebærer færre episoder med alkohol, men et mer omfattende inntak når vi først drikker. Den typiske norske helgefylla er et tydelig uttrykk for denne kulturen - selv om begrepet «tørr» kanskje ikke er det vi vanligvis tenker på i den forbindelse. Uansett; en tørr alkoholkultur innebærer at alkohol ikke er til stede i så mange sosiale sammenhenger. Til forskjell fra en «våt» alkoholkultur - som vi særlig kjenner fra sørlige land i Europa, hvor alkohol oftere inngår som en naturlig del av ulike sosiale sammenhenger, men med et lavere konsum hver gang man drikker.

I de seinere åra har vi imidlertid sett en økende utjevning mellom disse to drikkekulturene. Vi reiser mer og legger til oss nye vaner. Den enorme veksten i omsetning av vin her til lands, reflekterer mer enn noe annet denne utviklingen. Like fullt ser mange land i Europa på Norge som et foregangsland når det gjelder restriksjoner på markedsføring og omsetting av alkohol. For det forskning så tydelig viser, er at økt tilgjengelighet øker konsumet. Og med økt alkoholkonsum i befolkningen, øker også alkoholrelaterte problemer og skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.