- Så langt har 12.163 arbeidstakere gjennomført alkoholsjekken. Av dem har 508 fått så høy score at de har fått tilbud om å gå videre i Balance-programmet for å få råd om reduksjon av alkoholforbruket, opplyser Einar Nilsen i Akan, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Etter at Akan lanserte Balance, et frivillig, nettbasert program, har både Det Norske Veritas, Avinor og Brønnøysundregistrene tatt det i bruk. Også NRK, Operaen og Vinmonopolet ønsker at de som jobber for dem, skal sjekke sine alkoholvaner ved hjelp av Balance.

Bedriftslege Gunnar Areklett i Det Norske Veritas (DNV) tror et føre-var-tiltak som Balance, vil kunne få stor positiv effekt.

- Ved å gi ansatte et verktøy som kan hjelpe dem med å justere sine alkoholvaner, kan vi forebygge framtidige problemer, sier Areklett.

Økonomisk bakrus

Fylla har skylda for at norsk arbeidsliv taper inntil 15 milliarder kroner i året på grunn av sykefravær, bakrus og redusert arbeidsinnsats, ifølge KoRus Bergen, Stiftelsen Bergensklinikkene.

Alkohol er bakgrunnen for 20 prosent av fraværet fra jobb i inntil tre dager, og hele 40 prosent av fraværet som varer én dag, ifølge forskningsresultater tidligere omtalt av Aftenposten.

Men det å innse at man kanskje drikker for mye, er ikke alltid like enkelt. For kollegene drikker jo mye mer. Gjør de ikke?

- Hensikten med Balance er å komme inn på et så tidlig tidspunkt at et høyt alkoholforbruk ennå ikke har utviklet seg til å bli et alvorlig problem. Det er de som er i risikosonen, som er den primære målgruppen. For dem som har et tungt alkoholproblem, vil ikke Balance alene være nok, forteller Nilsen.

- Er du overrasket over at mer enn 500 har fått beskjed om at de bør redusere alkoholforbruket sitt?

- Tallet er betydelig, men også i tråd med hva vi kunne regne med, svarer Nilsen.

- Hva håper du skjer med disse mer enn 500 personene?Hvis de klarer å justere alkoholforbruket sitt, vil det kunne få store positive konsekvenser, både for deres familier og pårørende, men også rent samfunnsøkonomisk og for bedriftene de jobber i.