FMR triller terningen: MDG

Hver uke frem mot valget skal FMR trille terningen på stortingspartienes rus- og alkoholpolitikk. Forrige uke fikk Senterpartiet terningkast fire. Denne uken er det MDG sin tur.

MDG_200x132.png

Alkoholpolitikk:

MDG har de siste årene vært Norges kanskje mest kontroversielle parti. Det er ikke så rart når partiet går til valg på og radikalt endre landets klima- og samferdselspolitikk. I alkoholpolitikken er derimot svært lite som er kontroversielt eller radikalt. Programmet inneholder kun ett alkoholpolitisk punkt. Til gjengjeld er punktet svært godt. MDG ønsker å «videreføre en restriktiv alkoholpolitikk, blant annet ved sikre Vinmonopolet, fjerne innreisekvotene og gå mot ytterligere utvidelser av skjenketider». Med et slikt punkt ønsker MDG å videreføre dagens alkoholpolitiske linje og beholde Vinmonopolet som institusjon. Det er positivt, men FMR mener det samtidig hadde vært naturlig å mene noe om taxfree-ordningen. I program fullt av tiltak for å begrense konsekvensene av luftfarten ville det vært naturlig å ta tak i en ordning som belønner klimaverstinger med billigere sprit og tobakk. Programkomiteens leder, Lage Nøst gikk selv ut mot taxfree-ordningen i 2017. FMR skulle gjerne ha sett at Nøst hadde fått gjennomslag i programarbeidet. Likevel, MDG sin alkoholpolitikk kan enkelt oppsummeres: kort og godt.

Terningkast: 3  Terningskast 3_117x121[1].png

Ruspolitikk:
I ruspolitikken har MDG virkelig gått i detaljene med hele 26 punkter, men til gjengjeld handler de fleste om behandling av sterkt rusavhengige. Det er bra med en gjennomarbeidet politikk for de som sliter mest, men programmet bærer preg av at partiet har startet i feil ende. I stedet for å tette hullet i båten har MDG heller satt flere til å spa ut vannet. Skal vi som samfunn hindre at flere ender opp som rusavhengige må de sterkeste tiltakene settes inn før skadene er gjort.

Når det er sagt er det flere positive tiltak som å styrke det forebyggende arbeidet i skolen, øke kompetansen om rus ved helsestasjonene og skolehelsetjenesten i tillegg til å styrke tiltakene for barn med rusavhengige foresatte. MDG ønsker også å redusere ventetiden i rusomsorgen, styrke ACT- og FACT team og sikre trygg overnatting for rusavhengige. Likevel overskygges disse punktene av et sterkt ønske om å liberalisere narkotikapolitikken. MDG ønsker å legalisere bruk og omsetting av cannabis, styrke heroinassistert behandling og innføre rusmiddelanalysetjenester. Utfordringen er at disse punktene vil bidra til en normalisering og aksept av narkotikabruk. Vi er alle enig om at vi har en lang vei å gå i behandling og oppfølgingen av de avhengige, men FMR skulle gjerne ha sett at MDG hadde prioritert tiltak som hindrer at mennesker i utgangspunktet blir avhengige.

Terningkast: 2  terningkast-2 (1)_100x117.png

Vurdering:
Det er utfordrende å gi en helhetlig vurdering av MDG sitt program når styrkeforholdet mellom alkoholpolitikk og ruspolitikk er 1/26. FMR skulle gjerne ha sett at partiet hadde viet noe mer tid til å utarbeide en helhetlig alkoholpolitikk, men punktet i programmet er til gjengjeld både fornuftig og konkret. Partiet skal også ha honnør for omtanken de viser for de rusavhengige sine behov og utfordringer. FMR er naturligvis uenig i retningsvalget partiet har tatt, men setter pris på at MDG har valgt å sette ruspolitikk høyt på agendaen. Likevel er det utfordrende å gi høyt terningkast til et program som i stor grad vekter reparasjon høyere enn forebygging.

Terningkast: 2  terningkast-2 (1)_100x117[1].png